PORTAL POEZIJE SRBIJE                   SCG    BLOG   SRB   IN                              Posaljite pesmu
FEDRARO

PRETRAGA SAJTAPesme meseca ...
PesmeGodinesastarimFlesObjektom

VREME I REKLAMA
VremenskaPrognozaKrusevac VREME

Find more about Weather in Крушевац, RB
Vremenska Prognoza Kruševac

IZDANJA-PoezijaSRB
IzdanjaPoezijaSRB

LINKOVIPreporučujemo !

Sadržaj
· Početna
· Ankete
· ARHIVA PESAMA
· Downloads
· Kontaktirajte nas
· Korisnički dnevnik
· Lista članova
· Pesme nedelje
· Pošaljite pesmu
· Preporučite nas
· Pretražite
· Prikaz knjiga
· Privatne poruke
· SLUČAJNI IZBOR
· Statistika
· Top 30
· Vaša strana
· Web Linkovi

PROČITAJTE I:
·  Slučajni izbor
· 
· B.Rakić
· Dečje pesme
· Djordjević L.
· G. Knežević
· Jovan Mihajilo
· KONKURSI
· Lepa Simić
· Ljuba Obradović
· S. Pršić
· Sanja Petrović
· Slike reči
· Ugrenović N.
· Vida Nenadić
· VIDEO PoezijaSCG

Slučajni izbor


[ ]

·VASKRS - Ljubodrag Obradović - Hristos Vaskrese...
·NOSTALGIJA - Program u Klubu KCK, 17. 1.2018. u 18:00
·ŽIVI - Zoran Hristov
·ČAJ - Zoran Hristov
·U pripremi knjiga Davora Slavnića
·PESNIK (ja) - Zoran Hristov
·"PESNIČKA SUSRETANJA" u Kruševačkom pozorištu
·Žive kao reč - Branka Zeng
·Bila si - Miro Beribaka
·OSIM TEBE - Svetlana Pollak

Login
Korisničko ime

Šifra

KAKO SE
REGISTROVATI?


Kao registrovan korisnik imate neke prednosti, na primer: menjanje tema, davanje komentara pod vašim imenom, aktivan rad na forumu i pre svega slanje vaših radova za objavljivanje na ovom sajtu na linku Pošaljite pesmu.

Треботин
СЛАВКО ПРШИЋ
Slavko Pršić
Треботин,
28.12.1967. године

ТРЕБОТИН И СРБИЈА
- изводи из историје  

Српска села су 1830.

 године остала без
Турских ага  који су
 од народа убирали
 царски данак у
новцу
 и од сваког
 берићета
 десетак.
 Са агама су
отишле
 и субаше са

наоружаним
сејменима...

Прочитајте цео текст

POGLED U NOĆ

UMESTO UVODA
OBAVEZNO PROČITAJTE

Koliko je sati ?

Susreti pesnika

PESNICI
POGLEDAJTE I...


MORAVSKI CAROSTAVNIK 2015 - Bela Voda
Postavljeno - 08. September 2015. g. @ 15:02:41 CEST od ljuba-trebotin

Carostavnik2015BelaVoda
https://www.youtube.com/watch?v=DUbIrIfwhBQ  i   https://www.youtube.com/watch?v=WkG59EXeiok

Osmu godinu zaredom, na Zapadnoj Moravi u selu Bela Voda, 05.09.2015-te godine, održana je jedinstvena pesničko-kulturna manifestacija *MORAVSKI CAROSTAVNIK* čiji je idejni tvorac dr Velibor Lazarević, a koju zajednički organizuju: Vukova zadužbina, KUD Ratko Jovanović i MZ Bela Voda, Udruženje pesnika Srbije - PoezijaSRB sa sedištem u Kruševcu, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva PRVOSLAVLjE iz Kruševca i Kulturni centar Kruševac. Program je ove godine realizovan u tri prostora: u Muzeju klesarstva, odnosno Domu kulture, gde je Dr Velibor Lazarević govorio o izvoru pismenosti u Beloj Vodi - tkz *kamenu mudrosti*, na Velikoj Belovodskoj česmi i na Skeli na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi.

Na manifestaciji su učestvovali pesnici i muzičari iz: Inđije, Kruševca, Trstenika, Ćićevca, Bele Vode, Ljubave, Trebotina, Makrešana... Domaćin ove poetsko-muzičke kolinije bio je Ljubodrag Obradović, a KAMEN BELUTAK, kao znak domaćina za narednu 2016. godinu predao je Milošu Miloševiću Šiki iz Trstenika. Učesnike ove manifestacije pozdravili su Ignjat Vidaković - predsednik MZ Bela Voda i dr Velibor Lazarević idejni osnivač  manifestacije, koji je kao trajnu uspomenu ovogodišnjem domaćinu uručio povelju *MORAVSKI CAROSTAVNIK*. Program su vodili i osmislili Bratislav Spasojević i Ljubodrag Obradović, a muzikom su ga obojili guslar Branko Ćirović Ćiro iz Ćićevca, harmonikaš i vokalni solista Vule Ramanovac iz Kruševca i Aleksandar Milanović na klarinetu uz ritam koji je davao Ivan Jovanović na bubnju.

Profesor književnosti Miroljub Nestorović je govorio pesmu NOĆ PRED POLAZAK Tanasija Mladenovića, a Ivko Mihajlović se potrudio da ovo poetsko-muzičko veče ima izlet i u njegove aforizme.

Na Belovodskoj velikoj česmi stihove su govorili pesnici: Jovana Marković iz Ljubave, Darko Glavaš iz Inđije, Mirko Stojadinović iz Makrešana, Borivoje Vidojković iz Ćićevca, Tomislav Simić iz Kruševca i Miloš Milošević Šika iz Trstenika. Na Belovodskoj skeli pored pomenutih pesnika svoju poeziju su govorili i: Ljubodrag Obradović, Svetlana Đurđević,  Živojin Manojlović, Veljko Stambolija, Živomir Milenković  i Milomir Mića Terzić iz Kruševca, Branko Ćirović Ćiro iz Ćićevca, Bratislav Spasojević iz Konjuha, Dragan Todosijević iz Trebotina i Stojan Ilić Cane iz Trstenika.

Na manifestaciji su uručene i nagrade sa međunarodnog konkursa *MORAVSKI CAROSTAVNIK* za poeziju i umetničku sliku, odnosno fotografiju o Moravi. Pogledajte kako je sve to bilo...

ODLUKE ŽIRIJA PO KONKURSU *MORAVSKI CAROSTAVNIK* Bela Voda

Na svojoj sednici održanoj 04.09.2015. godine u Kruševcu, Cara Lazara 142, žiri u sastavu: dr Velibor Lazarević – predsednik, Veljko Stambolija – član, Latinka Đorđević – član, Miroslav Mića Živanović – član i Ljubodrag Obradović – član doneo je odluke o nagradama na MEĐUNARODNOM KONKURSU ZA POEZIJU O MORAVI i MEĐUNARODNOM KONKURSU ZA UMETNIČKU SLIKU I DOKUMENTARNU I UMETNIČKU FOTOGRAFIJU O MORAVI:
  • NA MEĐUNARODNOM KONKURSU ZA POEZIJU O MORAVI nagrade su dobili: 1 mesto - Svetlana Đurđević iz Kruševca za pesmu MOJA MORAVA; 2 mesto ravnoprvno dele: - Vesilin Gajdašević iz Faketića za pesmu *MORAVA LjUBAVI NAŠE* - Eleonora Luthander iz Švedske za pesmu *POVELjA MORAVE* - Slađana Obradović iz Niša za pesmu *MORAVA LjUBAVI PUNA*; 3 mesto ravnopravno dele: - Živojin Manojlović iz Kruševca za pesmu *VATAM RIBU* - Dragoš Pavić iz *OTAXBINO TU SAM*. Žiri je posebno pohvalio poeziju mladih pesnika: Jovane Marković iz Ljubave i Luke Maksimovića iz Niša. Žiri dodeljuje zahvalnice za poeziju o Moravi pesnicima: Bratislavu Spasojeviću iz Konjuha za pesmu *PESMA BELOJ VODI*; Mirku Stojadinoviću iz Makrešana za pesmu *BELUTAK*, Draganu Todosijeviću iz Trebotina za pesmu *KRAJ MORAVE*, Darku Glavašu iz Inđije za pesmu *VOLIM TE MORAVO* i Aleksandru Kociću iz Aleksinca za pesmu *ŽIVELA JE KRAJ MORAVE*;
  • NA MEĐUNARODNOM KONKURSU ZA UMETNIČKU SLIKU I DOKUMENTARNU I UMETNIČKU FOTOGRAFIJU O MORAVI prvu nagradu je dobio Živojin Manojlović iz Kruševca za fotografije Morave.


Belovodski *Kamen mudrosti* ili izvor pismenosti


Dr Velibor Lazarević govori o kamenu


Belovodska česma


Natpis na Belovodskoj česmi


Ljubodrag Obradović - domaćin ovogodišnje manifestacije *MORAVSKI CAROSTAVNIK*
je na Belovodskoj skeli izgovorio:

Poštovani prijatelji poezije, muzike, Morave… Velika je čast pozdraviti Vas upravo ovde na Moravi, u srcu Srbije, u Beloj Vodi, koja je iznedrila vredne vajare koji sjaj Belovodske Rozete pronose širom sveta. Nadam se da će sjaj poezije i muzike koji će večeras otploviti niz Moravu u svet, imati istu sudbinu i da će se sve lepote ovog podneblja pokazati onakvima kakve i jesu, veličanstvene...

Sećajući se 31.08.2008. godine kada je u Beloj Vodi održana po prvi put jedinstvena književna kolonija *MORAVSKI CAROSTAVNIK* u organizaciji Mesne Zajednice Bela Voda, KUD-a *Ratko Jovanović* i Vukove zadužbine u Beloj Vodi, ne mogu, a da ne izgovorim: večeras sam  posebno zadovoljan i srećan:


·    prvo, što sam i sam bio među učesnicima te prve kolonije, (uvek najteže, jer teško je započeti bilo koju aktivnost),
·    drugo, valjan razlog da moje zadovoljstvo i sreća budu još veći je i činjenica da se od 2009. godine i ustanova Kulturni centar iz Kruševca (u kojoj sam tada bio direktor), uključila kao suorganizator i skromni donator ovog nadasve vrednog projekta
·    i treće, moje zadovoljstvo je tim veće što je i Udruženje pesnika Srbije - PoezijaSRB od prošle, 2014. godine, aktivni učesnik ove manifestacije.

Druženje pesnika i svih zaljubljenika u poeziju, nauku i umetnost, koje se događa na skeli ukotvljenoj na sredini Morave, uz svetlost meseca i baklji, i uz muziku koja teče zajedno sa rekom, svakako je jedinstveno u Srbiji.

Pesnici koji čitaju svoje stihove, filozofi koji kazuju svoje vizije o svetu koji teče, pevači, frulaši, trubači, harmonikaši, violinisti, guslari... i svi drugi učesnici i gosti, dobar su znak da ideja koju je osmislio dr Velibor Lazarević, a u samoj realizaciji imao i ima pomoć od mnogih zanesenjaka poput Bate, Ignjata, Radeta, Ivana…, koji veruju u značaj koji Bela Voda ima na kulturnom nebu Srbije i sveta ), donosi još jedan pristup pun lepote i sadržaja koji će trajati...
          
Jer, *Ono što je Sena za Francusku, Volga za Rusiju, Misisipi za Ameriku, Nil za Egipat, Žuta reka za Kinu, Amazon za Brazil, Eufrat i Tigar za arapske zemlje, Gang za Indiju - to je za Srbe i Srbiju Morava*.

*Te reke Kao da su određivale sudbinu naroda koji su živeli na njihovim obalama pa su, otuda, i najprisutnije i u njihovom životu i u njihovim književnostima. Po njima (njihovim imenima) prepoznajemo i zemlje kojima teku i narode koji oko njih nastaju i opstajavaju. I, eto u tome obistinjenja Heraklitove misli da "od zemlje postaje voda a od vode duša". Baš zbog te zemlje, zbog te vode i zbog te duše i Morava je najopevanija reka u srpskoj književnosti, pa Vuk Karadžić, s pravom, veli da su "Srbi gotovo svaku veću vodu nazivali Moravom". Duša srpskog naroda je opijena Moravom, a blagorodna narav i duh Morave oduvek su bili širi i veći od njenog zemljopisnog šara.*

Ove reči, koje tako jednostavno kazuju suštinu značaja Morave za Srbiju, zapisao je dr Velibor Lazarević, idejni tvorac ove manifestacije, u svojoj jedinstvenoj antologiji *Igrali se konji vrani* još 1991. godine. Svi mi, večeras ovde prisutni, potrudićemo se da u taj mozaik o Moravi,  dodamo bar jedan mali kamičak iz naših duša, makar to bio onaj srećni belutak koji će o Beloj vodi upamtiti sve bajke... I ovu večerašnju.

Poštovani prijatelji, večeras Vas neću zamarati mojom omiljenom pričom o brzini kojom se svet danas menja, neću Vas zamarati ni činjenicom da je čas kad će veštačka inteligencija postati stvarnost sve bliži, jer sam večeras odlučio da snovi budu na prvom mestu.

U to ime sve Vas, još jednom pozdravljam, a čime drugim nego pesmom koju sam napisao umesto besede i posvetio je pesnicima i svim sanjarima sveta, u slavu POEZIJE, u slavu Morave!


UZ ili NIZ MORAVU?

Kuda i kako plivati dalje?
Uz ili niz Moravu, pitanje je sad?
Sudbini pitanje po golubu šaljem,
da uspostavim narušeni sklad.

Jer, odavno pesmu nisam napisao,
koja će srce spokojnim da drži...
I krenuo da pronađem smisao,
koji neće nemirom um da sprži.

Jer, odavno nisam iznad Morave,
leteo na krilima svojih snova
i tražio onu, što ima oči plave,
 da joj stihom stvaram svet iznova.

Jer, odavno me ljubav nije ponela,
u čarobni svet, koji samo ona tke.
I ne vidim odavno, izlaz iz tunela,
iako i previše verujem u snove.

Sve reke, oduvek, nekuda teku,
polako odnoseći naše nade.
Oduvek svi gazimo istu reku
i život nam neko, od rođenja krade.

Sve naše istine neumitno venu,
zablude su nam, iz dana u dan, veće.
Ja još ljubomorno čuvam uspomenu,
na svoju mladost i te dane sreće.

Kad sam u moravskim virovima,
konoplju sa svojima znao kiseliti...
I sanjao, da će mi posle, na prelima,
devojke u život ljubav useliti.

Kad sam u moravskim vodenicama
brašno od celog zrna pšenice mleo
i voleo curu sa, bujnim pletenicama,
koja se pamti za život ceo.

Kad sam u večeri tople, letnje,
gazio sprudom i moravskim brzacima.
I znao, da sprečiti me niko neće,
da kroz život plovim na stihovima.

To sećanje i sad me u izazove uznosi...
Životno iskustvo samo je obmana!
Život slabiće, kao sabljom kosi
i iskleše im u srcu bezbroj rana.

A ja još uvek u duši gajim spokoj.
Stihovi mi iznova srcu mir donose.
Svako živi, nek živi san svoj,
a moje misli, sad su kao kap rose.

Ako ih ruka odmah na papir ne razlije,
svoju istinu i od mene će skriti.
Kao sunce, kad prvim zrakom rosu popije,
tako ni mene, ni misli, više neće biti.

I kuda i kako plivati dalje?
Uz ili niz Moravu, pitanje je sad?
Ja više ne brinem za te sitne detalje,
jer znam, prošlost se ne vraća nikad!

I kuda i kako plivati dalje,
kad je na sred Morave ukotvljena skela?!
Sudbina i meni odgovor po golubu šalje:
Životna struja te, niz maticu, već ponela...

© Ljubodrag Obradović

Posvećeno pesnicima i svim sanjarima svetaJovana Marković


Darko Glavaš


Mirko Stojadinović


Borivoje Vidojković
Tomislav Simić
Miloš Milošević Šika


Miloš Milošević Šika prima Moravski belutak od Ljubodraga Obradovića
Prethodnih 10 slika o Moravi Živojina Manojlovića dobilo je prvu nagradu
na konkursu *MORAVSKI CAROSTAVNIK 2015*

Ignjat Vidaković - predsednik MZ Bela Voda pozdravlja  goste


Branko Ćirović Ćiro - guslar
Bratislav Spasojević - voditelj programa
Ljubodrag Obradović - domaćin ovogodišnje manifestacije *MORAVSKI CAROSTAVNIK*
čita svoje slovo o manifestaciji i svoju pesmu *UZ ili NIZ MORAVU*

Dr Velibor Lazarević


Dr Velibor Lazarević je uručio povelju *MORAVSKI CAROSTAVNIK*
Ljubodragu Obradoviću - domaćinu ovogodišnje manifestacije


Vule Radmanovac - harmonikaš i vokalni solista otpevao je nekoliko pesama o Moravi


Jovana Marković


Darko Glavaš


Mirko Stojadinović


Borivoje Bora Vidosjković


Tomislav Simić


Miloš Milošević Šika


Ivan Jovanović - bubanj i Aleksandar Milanović - klarinet


Prof. Miroljub Nestorović
Dr Velibor Lazarević je kao predsednik žirija uručio nagrade


... a prvu nagradu za poeziju dobila je Svetlana Đurđević...


...Đurđa ... Oh, što volim nagrade...


... a na nagradi su čestitali i Veljko Stambolija...


... i Ljubodrag Obradović, prisutni članovi žirija...


Svetlana Đurđević govori prvonagrađenu pesmu

MOJA MORAVA

Tako mi ovoga dana
I moga imena Svetlana
Tako mi ovoga dana
Napravila bih veliki greh
Veliki osunčani smeh

Trebalo bi  mesečeve kapljice
Utkati u kose nabujale Morave
Pre glasa plave ljubičice

I ne bi više dolazile zime
Stalno bi u zavičaju cvetao jug
A proleće ne bi napuštalo lug

Po čitav dan
Savijam sunčevu rosu
I razbijam brzacima san
Samo da bi Morava
Imala čečuravu kosu

I tako klešem mesečeve opeke
I brzacima Morave vijuge tkam

Tako mi ovoga dana
I moga imena Svetlana

© Svetlana Đurđević
Živojin Manojlović


Dragan Todosijević


Bratislav Spasojević


Ivko Mihajlović govori aforizme
Saša Miletić


Mića Terzić


Veljko Stambolija


Branko Ćirović Ćiro


Živomir Milenković


Stojan Ilić Cane


Saša Miletić i Vule Radmanovac - uz muziku sve je lepše

 
Pesme godine
· Na početku i na kraju
· Izgovori mi ime
· Vreme je
· Groblje, tama, čama...
· Život...
· Elegija zamrlih sela
· Novembar se vuče
· Sezona lova


Ocena članka
Prosečna ocena: 5
Glasova: 1


Molimo vas, odvojite momenat i glasajte za članak:

Odlično
Veoma dobro

Opcije

 Za štampanje Za štampanje


"Login" | Prijavi se/napravi nalog | 0 komentar(i)
Komentari su vlaništvo osobe koja ih je postavila. Nismo odgovorni za njihov sadržaj.

Komentari nisu dozvoljeni za goste! Ukoliko želite da postavite svoj komentar registrujte se
Na vrh strane
KONTAKT
POEZIJASCG Portal® 2005
Sva prava zadržana.
Desing-Jobs & Careers®
PHP Nuke Copyright© by Francisco Burzi.