УМЕСТО ПРЕДГОВОРА »»»
КАКО ПЕСМОМ ДА МЕЊАМ СВЕТ
Лепа Симић
члан колегијума за реализацију пројекта

ПОЕЗИЈА, ТО СМО МИ...

Као члан колегијума за релизацију по називу амбициозног пројекта *КАКО ПЕСМОМ ДА МЕЊАМ СВЕТ, www.poezijascg.com *, дајем себи за право да напишем пар реченица и да уједно кажем да ми је задовољство да сарађујем са тако великим уметницима као што су господа: Љубодраг Обрадовић и Владица Миленковић.

Овим путем желим и да подржим иницијативу  и очекујем од свих учесника у пројекту поштовање договореног. Поштовање уништава его, доприноси правилном расуђивању, резултира коришћењем правилног опхођења и љубазношћу према другима.

Сви ми, имамо душу. И свих пет чула. Мислимо, осећамо, видимо, слушамо, додирујемо и... ПИШЕМО ! "Само ми знамо зашто пишемо" ( цитат Мариа Дејана).

Свака нам је песма као биљка, пазимо на њу. Да нам је неко не огребе, понизи, исмеје... Овај сајт нам је омогућио да износимо скривена осећања, снажне емоције, љубавне, сетне... кроз редове песмом прозване. Нико не може да држи у руци коцку леда дуже време... Тако је и са поезијом. Лакше се осећамо, кад наша песма дирне папир и угледа светлост дана. У неком зборнику, разним часописима или на www.poezijascg.com, где нас чита безброј људи... Зар то није предиван осећај док посматрате сопствену песму и пуно лепих коментара или критика, бодове које осваја, победе које остварује или статистику колико је пута прочитана? 

Ја сам, иначе пажљива кад стичем нове пријатеље у животу. Сад одједном ми се чини, овде на www.poezijascg.com, сви сте моји велики пријатељи. Песма нас је повезала, тј. мене са Вама и то је допринело уздизању моје душе. За разлику од осталих уметности, кроз поезију можемо побећи од своје духовне чамотиње. Не осећамо се усамљени, јер нас читају и пишу нам. Писање уопште, све нас оплемењује. Песма је победа над страхом од празнине. Поезија је настала паралелно са другим уметничким  жанровима, а ми смо, чини ми се срећници које је узела у своје крило.

Надам се, да ћемо још дуги низ година, читати једни друге, објављивати, подржавати се, упознавати и у свему томе  бити ЈЕДАН ТИМ, јер смо се сместили у ЈЕДНУ КУЋУ, са именом www.poezijascg.com. Засада смо ту нас стотинак песника, али са жељом, вером и надом свих нас, да ће нас убрзо бити много, много више. 

Захвална срцем, свима који ме читају, или су ме читали и обрадовали коментарима. У сваком случају, ја тежим ка томе да овај сајт буде највећа кућа, отворена за СВЕ ПЕСНИКЕ sa наших ex-YU простора.

Хвала  СВИМ ПЕСНИЦИМА на несебичности у анганжовању за пројекат  * КАКО ПЕСМОМ ДА МЕЊАМ СВЕТ, www.poezijascg.com *. Свима нама желим много успеха и много објављених збирки.

Лепа Симић


Љубодраг Обрадовић / Уместо предговора...
Владица Миленковић / Уместо предговора...

КАКО ПЕСМОМ ДА МЕЊАМ СВЕТ


Како песмом да мењам свет ?
Како римом да натерам цвет,
да мирише и остане леп ?
Како стих да започне тај преокрет ?

Како жеље да се веселе,
да јава не буде страва
и лепоте буду доброте,
а у прошлост оду страхоте ?

Како љубав да отпочне лет,
како срећа да долети опет ?
Како добро да победи зло
и како да дочекам то ?

Хајде сад, да офарбамо јаву
и на вољу пустимо жеље,
да лепоту осете праву,
да од данас почне весеље.

Хајде, нек нас занос понесе,
да мењајући себе, мењамо све.
Немире нек прошлост однесе,
а ми свој да испевамо свет.


© Љубодраг Обрадовић

LATINICANAREDNA

Страна 1. НА ПОЧЕТКУ И НА КРАЈУ /
Љубодраг Обрадовић »»»

ПОСЕТИТЕ НАС ПОНОВО !!!