УМЕСТО ПРЕДГОВОРА »»»
КАКО ПЕСМОМ ДА МЕЊАМ СВЕТ
Владица Миленковић
реализатор on-line дела пројекта

КЊИГА ЈЕ ОТВОРЕНА

У доба општег светског развоја компјутерске технологије и интернета, које себи може да приушти опет довољан број људи који се баве писањем, у односу на економски моменат штампања књиге, долазимо до тога да ће у неко догледно време интернет бити главни ослонац писаца жељних да презентују публици своја списатељска дела и тако оставе бар неки траг о припадању свету писане речи. Моја жеља је да то не буде тако и да издавање књиге постане доступно свима, али са постојећим нормама избора квалитета онога што ће угледати светлост дана на страницама између две корице - књигама. Све би било лакше да није тог економског момента који нам долази из једне друге озбиљне приче, чију смо поенту добро осетили на својој кожи и још увек je осећамо.

Насупрот томе, већ доказаним ауторима, ауторима који иза себе имају много више година стажа проведених са оловком у руци и који су своја дела преточили у књиге, треба још један одређени простор где ће у паузи између две књиге показивати да нису уљуљкани тиме што су оставили неки писани траг, већ ће наставити да свет чине лепшим кроз своја дела. Лепшим, макар само за нијансу од онога што јесте. А тај простор који је потребан и њима је баш овај и овакав, који се налази на овим интернет страницама.

Пројекат *КАКО ПЕСМОМ ДА МЕЊАМ СВЕТ*,  који је концепцијски постављен да у њему буду равноправни и они афирмисани и они неафирмисани песници, и чији ће други део можда, већ колико сутра, бити историјски захваљујући људима који нам судбину кроје; доноси преко потребан подстрек за даљи рад колико самим интернет издањем, утолико више штампаним издањем којег су многи аутори остали гладни. Баш овај пројекат биће можда иницијална каписла младим ауторима да крену жешће у борбу за освајање свог парчета поетског неба.

Мени је припала та част, и сласт, да дизајнирам ове интернет странице и стога дам сигнал Вама ауторима и љубитељима поезије који их посећују, а и себи, да није узалудно улепшавати свет око себе мислима преточеним у речи, а речи у стихове, иако средина у којој обитавамо често за то нема слуха. Цитираћу два моја омиљена домаћа рок бенда: "... Буди оно што јеси, нека права реч путује с краја на крај...", а било би добро да може овако, "Променићу свет до краја песме...".


Књига је отворена...

Владица Миленковић - Влајче


КАКО ПЕСМОМ ДА МЕЊАМ СВЕТ


Како песмом да мењам свет ?
Како римом да натерам цвет,
да мирише и остане леп ?
Како стих да започне тај преокрет ?

Како жеље да се веселе,
да јава не буде страва
и лепоте буду доброте,
а у прошлост оду страхоте ?

Како љубав да отпочне лет,
како срећа да долети опет ?
Како добро да победи зло
и како да дочекам то ?

Хајде сад, да офарбамо јаву
и на вољу пустимо жеље,
да лепоту осете праву,
да од данас почне весеље.

Хајде, нек нас занос понесе,
да мењајући себе, мењамо све.
Немире нек прошлост однесе,
а ми свој да испевамо свет.


© Љубодраг Обрадовић

LATINICANAREDNA

Страна 1. НА ПОЧЕТКУ И НА КРАЈУ /
Љубодраг Обрадовић »»»

ПОСЕТИТЕ НАС ПОНОВО !!!