UMESTO PREDGOVORA »»»
KAKO PESMOM DA MENJAM SVET
Lepa Simić 
član kolegijuma za realizaciju projekta


POEZIJA, TO SMO MI...

Kao član kolegijuma za realizacije po nazivu ambicioznog projekta *KAKO PESMOM DA MENJAM SVET, www.poezijascg.com* dajem sebi za pravo da napišem par rečenica i da ujedno kažem da mi je zadovoljstvo što ću u realizaciji saradjivati sa tako velikim umetnicima kao što su gospoda: Ljubodrag Obradović i Vladica Milenković.

Ovim putem želim i da podržim inicijativu  i očekujem od svih učesnika u projektu, poštovanje, dogovorenog. Poštovanje uništava ego, doprinosi pravilnom rasudjivanju, rezultira korišćenjem pravilnog ophodjenja i ljubaznošcu prema drugima.

Svi mi imamo dušu. I svih pet čula. Mislimo, osećamo, vidimo, slušamo, dodirujemo i... PIŠEMO. "Samo mi znamo zašto pišemo" (citаt Maria Deyana).

Svaka nam je pesma kao biljka, pazimo na nju, da nam je neko ne ogrebe, ponizi, ismeje. Ovaj sajt nam je omogućio da iznosimo skrivena osećanja, snažne emocije, ljubavne, setne... kroz redove 'pesmom' prozvane. Niko ne može da drži u ruci kocku leda duže vreme... Tako je i sa poezijom. Lakše se osećamo kad naša pesma dirne papir i ugleda svetlost dana. U nekom zborniku, raznim časopisima, ili na poezijascg, gde nas čita bezbroj ljudi... Zar to nije predivan osećaj dok posmatrate sopstvenu pesmu i puno lepih komentara ili kritika, bodove koje osvaja, pobede koje ostvaruje ili  statistiku koliko je puta pročitana.

Ja sam inače pažljiva kad stičem nove prijatelje u privatnom životu. Odjednom mi se čini, ovde na www.poezijascg.com, da ste svi Vi, moji veliki prijatelji. Pesma nas je povezala tj. mene sa vama i to je doprinelo uzdizanju moje duše. Za razliku od ostalih umetnosti, kroz poeziju možemo pobeći iz svoje duhovne čamotinje. Ne osećamo se usamljeni jer nas čitaju i pišu nam. Pisanje uopšte, sve nas oplemenjuje. Pesma je pobeda nad strahom od praznine. Poezija je nastala paralelno sa drugim umetničkim žanrovima, a mi smo, čini mi se, srećnici koje je uzela u svoje krilo.

Nadam se da ćemo još niz dugih godina, čitati jedni druge, objavljivati, podržavati se, upoznavati i u svemu tome biti JEDAN TIM jer smo se smestili u JEDNU KUĆU, sa imenom www.poezijascg.com. Zasada smo tu, nas stotinak pesnika, ali sa željom, verom i nadom svih nas, da će nas ubrzo biti mnogo, mnogo više.

Zahvalna srcem, svima koji me čitaju ili su me čitali i obradovali komentarima. U svakom slučaju ja težim ka tome da ovaj sajt bude najveća kuća, otvorena za SVE PESNIKE sa naših ex-YU prostora.

Hvala SVIM PESNICIMA na nesebičnosti u angažovanju za projekat *KAKO PESMOM DA MENJAM SVET, www.poezijascg.com*. Svima nama želim mnogo uspeha i mnogo objavljenih zbirki.

Lepa Simić


KAKO PESMOM DA MENJAM SVET


Kako pesmom da menjam svet ?
Kako rimom da nateram cvet,
da miriše i ostane lep ?
Kako stih da započne taj preokret ?

Kako želje da se vesele,
da java ne bude strava
i lepote budu dobrote,
a u prošlost odu strahote?

Kako ljubav da otpočne let,
kako sreća da doleti opet?
Kako dobro da pobedi zlo
i kako da dočekam to?

Hajde sad, da ofarbamo javu
i na volju pustimo želje,
da lepotu osete pravu,
da od danas počne veselje.

Hajde, nek nas zanos ponese,
da menjajući sebe, menjamo sve.
Nemire nek prošlost odnese,
a mi svoj da ispevamo svet.


© Ljubodrag Obradović


ЋИРИЛИЦАNAREDNA

Strana 1. NA POČETKU I NA KRAJU /
Ljubodrag Obradović »»»

POSETITE NAS PONOVO !!!