UMESTO PREDGOVORA »»»
KAKO PESMOM DA MENJAM SVET
Vladica Milenković 
realizator on-line dela projekta

KNJIGA JE OTVORENA

U doba opšteg svetskog razvoja kompjuterske tehnologije i interneta, koje sebi može da priušti opet dovoljan broj ljudi koji se bave pisanjem, u odnosu na ekonomski momenat štampanja knjige, dolazimo do toga da će u neko dogledno vreme internet biti glavni oslonac pisaca željnih da prezentuju publici svoja spisateljska dela i tako ostave bar neki trag o pripadanju svetu pisane reči. Moja želja je da to ne bude tako i da izdavanje knjige postane dostupno svima, ali sa postojećim normama izbora kvaliteta onoga što će ugledati svetlost dana na stranicama između dve korice - knjigama. Sve bi bilo lakše da nije tog ekonomskog momenta koji nam dolazi iz jedne druge ozbiljne priče, čiju smo poentu dobro osetili na svojoj koži i još uvek je osećamo.                

Nasuprot tome, već dokazanim autorima, autorima koji iza sebe imaju mnogo više godina staža provedenih sa olovkom u ruci i koji su svoja dela pretočili u knjige, treba još jedan određeni prostor gde će u pauzi između dve knjige pokazivati da nisu uljuljkani time što su ostavili neki pisani trag, već će nastaviti da svet čine lepšim kroz svoja dela. Lepšim, makar samo za nijansu od onoga što jeste. A taj prostor koji je potreban i njima je baš ovaj i ovakav, koji se nalazi na ovim internet stranicama.

Projekat *KAKO PESMOM DA MENJAM SVET*, koji je koncepcijski postavljen da u njemu budu ravnopravni i oni afirmisani i oni neafirmisani pesnici, i čiji će drugi deo možda, već koliko sutra, biti istorijski zahvaljujući ljudima koji nam sudbinu kroje; donosi preko potreban podstrek za dalji rad koliko samim internet izdanjem, utoliko više štampanim izdanjem kojeg su mnogi autori ostali gladni. Baš ovaj projekat biće možda inicijalna kapisla mladim autorima da krenu žešće u borbu za osvajanje svog parčeta poetskog neba.

Meni je pripala ta čast, i slast, da dizajniram ove internet stranice i stoga dam signal Vama autorima i ljubiteljima poezije koji ih posećuju, a i sebi, da nije uzaludno ulepšavati svet oko sebe mislima pretočenim u reči, a reči u stihove, iako sredina u kojoj obitavamo često za to nema sluha. Citiraću dva moja omiljena domaća rok benda: "... Budi ono što jesi, neka prava reč putuje s kraja na kraj...", a bilo bi dobro da može ovako, "Promeniću svet do kraja pesme...". 


Knjiga je otvorena...

Vladica Milenković Vlajče

Ljubodrag Obradović / Umesto predgovora...
Lepa Simić / Umesto predgovora...

KAKO PESMOM DA MENJAM SVET


Kako pesmom da menjam svet ?
Kako rimom da nateram cvet,
da miriše i ostane lep ?
Kako stih da započne taj preokret ?

Kako želje da se vesele,
da java ne bude strava
i lepote budu dobrote,
a u prošlost odu strahote?

Kako ljubav da otpočne let,
kako sreća da doleti opet?
Kako dobro da pobedi zlo
i kako da dočekam to?

Hajde sad, da ofarbamo javu
i na volju pustimo želje,
da lepotu osete pravu,
da od danas počne veselje.

Hajde, nek nas zanos ponese,
da menjajući sebe, menjamo sve.
Nemire nek prošlost odnese,
a mi svoj da ispevamo svet.


© Ljubodrag Obradović


ЋИРИЛИЦАNAREDNA

Strana 1. NA POČETKU I NA KRAJU /
Ljubodrag Obradović »»»

POSETITE NAS PONOVO !!!