PORTAL POEZIJE SRBIJE                   SCG    BLOG   SRB   IN                              Posaljite pesmu
POSETIOCI SAJTA POEZIJASCG
Imali smo
24014358
pregledanih strana od 10.08.2005.

FEDRARO

Sadržaj
· Početna
· Ankete
· ARHIVA PESAMA
· Downloads
· Kontaktirajte nas
· Korisnički dnevnik
· Lista članova
· Pesme nedelje
· Pošaljite pesmu
· Pretražite
· Prikaz knjiga
· Privatne poruke
· SLUČAJNI IZBOR
· Statistika
· Top 30
· Vaša strana
· Web Linkovi

Slučajni izbor


[ ]

·PESMA O VAZDUHU - Ljubodrag Obradović
·Čovek vuk - Zoran Hristov
·FEDRARO 2018 - Odluke žirija
·VASKRS - Ljubodrag Obradović - Hristos Vaskrese...
·NOSTALGIJA - Program u Klubu KCK, 17. 1.2018. u 18:00
·ŽIVI - Zoran Hristov
·ČAJ - Zoran Hristov
·U pripremi knjiga Davora Slavnića
·PESNIK (ja) - Zoran Hristov
·"PESNIČKA SUSRETANJA" u Kruševačkom pozorištu

PROČITAJTE I:
·  Slučajni izbor
· 
· B.Rakić
· Dečje pesme
· Djordjević L.
· G. Knežević
· Jovan Mihajilo
· KONKURSI
· Lepa Simić
· Ljuba Obradović
· S. Pršić
· Sanja Petrović
· Slike reči
· Ugrenović N.
· Vida Nenadić
· VIDEO PoezijaSCG

Login
Korisničko ime

ifra

KAKO SE
REGISTROVATI?


Kao registrovan korisnik imate neke prednosti, na primer: menjanje tema, davanje komentara pod vaim imenom, aktivan rad na forumu i pre svega slanje vaih radova za objavljivanje na ovom sajtu na linku Poaljite pesmu.

Треботин
СЛАВКО ПРШИЋ
Slavko Pršić
Треботин,
28.12.1967. године

ТРЕБОТИН И СРБИЈА
- изводи из историје  

Српска села су 1830.

 године остала без
Турских ага  који су
 од народа убирали
 царски данак у
новцу
 и од сваког
 берићета
 десетак.
 Са агама су
отишле
 и субаше са

наоружаним
сејменима...

Прочитајте цео текст

POGLED U NOĆ

UMESTO UVODA
OBAVEZNO PROČITAJTE

REKLAMA
Pesme meseca ...
PesmeGodinesastarimFlesObjektom

Susreti pesnika

PESNICI
Preporučujemo !

POGLEDAJTE I...


IZDANJA-PoezijaSRB
IzdanjaPoezijaSRB

TURIZAM - GOČ - Lepo mesto za odmor i stvaralaštvo
Postavljeno - 31. May 2008. g. @ 10:44:03 CEST od ljuba-trebotinIzdavanje vikedince na Goču preko cele godine...

Vikedica se nalazi na planini Goč i udaljena je 10 km od Vrnjačke Banje i 6 km od ski staza na Goču  i Gočkog jezera. Veličine je 50 m2. U prizemlju je dnevni boravak sa kuhinjom i kupatilom. Na spratu su dve sobe za spavanje. Kompletno je opremljena (struja i uvedena izvorska voda) .

Vikendica se nalazi na placu od 8 ari na nadmorskoj visini od 850 metara, pa je pogodna za osobe sa problemima disajnih organa i štitne žlezde.

Vikendica je posebno pogodna za pesnike i druge književne stvaraoce, slikare i sve ljude kojima su neophodni mir i tišina za kreativan stvaralački rad.

Cena za izdavanje je veoma popularna i iznosi 20 Evra dnevno za celu vikedicu. Rezervaciju i sve detalje oko aražmana možete dogovoriti na sledeće kontakt telefone:
Kontakt telefoni:
037 711076
  064 243 71 04
Radović Velibor
Trstenik
Okruženje vikendice


Prilaz


Bočni izgled


Deo iz kuhinje


Spavaća soba


Dnevna soba


Kupatilo

KuhinjaGOČ

Planina Goč je niža planina u Srbiji, južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje. Nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina i udaljen je 200 km od Beograda i 31 km od Kraljeva.

Pruža se u pravcu zapad—istok oko 10 km. Najviši vrh je Krnja jela 1127 m. Najviši deo je sastavljen od kristalatih škriljaca, a sa strane znatnim delom i od serpentina. Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu.

Goč je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta vode prema njemu: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca. Površina Goča obrasla je bukovom i jelovom šumom, a zastupljeni su i gočki bor, hrast kitnjak, plemeniti lišćari i četinarski egzoti.


Mapa Goča


Detalji sa Goča


Rečica


Ski staza


Panorama

Mikroklima i čist vazduh, zahvaljujući prostranim šumama Goča povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervni sistem. Goč obiluje šumskim jagodama i raznovrsnim lekovitim biljem. Površine Goča daju bogatu medonosnu ispašu za pčele a na mestu Gvozdac nalazi se veštačko jezero.

Na Goču se nalazi i "Rimsko groblje", mesto gde su sahranjivani Sasi, rudari koji su ovde vadili rudu i topili gvožđe u vreme Nemanjića.

U turističkom centru "Dobre vode", pored istoimenog hotela, nalaze se dve ski staze dužine 300 m za početnike i decu, sa dva ski lifta. Na 150 m od hotela nalazi se žičara dužine 1.150 m i ski stazom dužine 1.400 m. Gornji deo ove staze, čija je visinska razlika 350 m, blagog je nagiba i pogodna je za početnike, dok je donji deo strmiji i na njemu skijaju skijaši rekreativci.

Postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba a takođe i manja, 30-metarska skakaonica.

Pored hotela "Beli izvor", koji se nalazi na delu planine sa strane Vrnjačke Banje, nalaze se tereni za male sportove, staze za šetnju i trčanje, a tu su i dve ski staze dužine od 500 m, za početnike.

VRNJAČKA BANJA


IZVOR TOPLA VODA

Vrnjačka banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno vrlo privlacan turistički centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda. Drumskom i železnickom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd - Sofija i Beograd - Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije, a dobrim lokalnim putevima sa svojim šumsko – planinskim zaleđem koje čini široko podrucije očuvane prirodne sredine. U ovaj kompleks spadaju visoke planine Kopaonik (2017m), Željin (1785m), zatim Stolovi (1376m) i obližnji pitomi Goc (1216m). Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikro klimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i vecerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura je 10,5°C, a srednja letnja 20°C. Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lecilište i oporavilište AQUAE ORCINAE.


Zamak Kulture - Vila Belimarković

O tome nam svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljen u lekoviti izvor. Ovde su na lecenje i oporavak mahom dolazili legionari V legije Flaviana i VII legije Klaudiana, kao i romanizovana plemenska aristokratija starosedelaca.


Hram

Šira oblast Vrnjačke Banje pretstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko podrucije Srbije. To je podrucije gde se na svakom koraku srednji vek susreće sa modernim tokovima. Na severu je pitoma plodna oranica zapadnog Pomoravlja, a na jugu, preko 100 km duga klisura Ibra koji se hucno probija planinskim klancima prastare Dardanije, današnje Raške, gde je nastala srpska država. Tu su i visoke planine sa poznatim zimskim sportskim centrima, medu kojima se narocito istice Kopaonik. Najzad, ovo je regija sa najznacajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresko slikarstvom od kojih je neke, kao svetsku kulturnu baštinu, zaštitio UNESKO.

Vrnjačka Banja raspolaže smeštajnim kapacitetima od preko 15.000 ležaja, od kojih se oko 4.500 nalazi u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima, 850 ležaja je u zdravstvenim centrima i oko 10.000 u domaćoj radinosti. U Vrnjačkoj Banji se nalaze hoteli visoke kategorije koji u svojim sadržajima imaju pokrivene bazene, kongresne dvorane i sportske objekte. Preduzeće Fontana je najveća hotelska organizacija koja raspolace sa 1.500 ležaja i u cijem sastavu se nalaze i poznati hoteli "Fontana", "Zvezda", "Park", "Sloboda", "Beli Izvor" na Gocu i nekoliko konfornih pansiona u samom sedištu Banje. Po kvalitetu usluga i iskorišćenosti kapaciteta hotel "Breza" je bez premca, a za njom ne zaostaju "Partizanka", "Slavija", "ŽTP", "Slatina" itd.

Okosnicu privrednog života Vrnjačke Banje nesumljivo čini turistička delatnost, ali su se "zahvoljujući" njoj, uspešno razvile i neke druge privredne grane. Eksploatacija mineralnih izvora Vrnjačke Banje pocela je 1970. godine. Popularna voda u staklenim bocama pocela je veoma brzo da osvaja tržište i da pronosi slavu mesta iz kog potice. Mineralna voda "Vrnjci" najbolje asocira na Vrnjačku Banju. Još nekoliko prestižnih firmi iz ovog mesta u poslednjih nekoliko godina izborilo se za slican status koji je godinama imala samo mineralna voda "Vrnjci", a to je da izgovorom samog imena firme pomislite na blagodeti i lekovitost Vrnjačke Banje.

Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turističke sezone, Vrnjačka Banja svojim posetiocima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno - zabavni program. Brojni sportsko - rekreativni objekti i tereni pružaju vrlo povoljne uslove za rekreaciju i pogodni su za pripreme vrhunskih sportskih ekipa.

Informacije  preuzete sa zvanične prezentacije Vrnjačke Banje, gde možete pročitati i druge detalje koji Vas Interesuju.


 
Pesme godine
· Na početku i na kraju
· Izgovori mi ime
· Vreme je
· Groblje, tama, čama...
· ivot...
· Elegija zamrlih sela
· Novembar se vuče
· Sezona lova


Ocena članka
Prosečna ocena: 5
Glasova: 2


Molimo vas, odvojite momenat i glasajte za članak:

Odlično
Veoma dobro

Opcije

 Za tampanje Za tampanje


Slična tema


"Login" | Prijavi se/napravi nalog | 2 komentar(i) | Pretrai diskusiju
Komentari su vlanitvo osobe koja ih je postavila. Nismo odgovorni za njihov sadraj.

Komentari nisu dozvoljeni za goste! Ukoliko elite da postavite svoj komentar registrujte se

Re: TURIZAM - GOČ - Lepo mesto za odmor i stvaralaštvo (Ocena: 1)
od MilicaIP na - 20. January 2009. g. @ 15:45:02 CET
(Info o korisniku | Poalji poruku | Dnevnik)
Zaista lijepo.
Re: TURIZAM - GOČ - Lepo mesto za odmor i stvaralaštvo (Ocena: 1)
od MihajiloJovan na - 11. February 2009. g. @ 20:00:34 CET
(Info o korisniku | Poalji poruku)
Dragi moji pesnici imam zadovoljstvo da Vam saopštim da u Vrnjačkoj Banji
posedujem objekat na Borjaku broj 49. kod zadnjeg bazena iznad Snežnika
pa ko želi da dođe dobro došao čekam Vas raširenih ruku .

Sa sobom poneti dobru volju pa izvolite ko dođe dobro došao. Brojevi telefona
su O21-439-O94 i O36-468-186.Jovan Mihajilo.


Na vrh strane
KONTAKT
POEZIJASCG Portal 2005
Sva prava zadrana.
Desing-Jobs & Careers
PHP Nuke Copyright© by Francisco Burzi.