PORTAL POEZIJE SRBIJE                   SCG    BLOG   SRB   IN                              Posaljite pesmu
POSETIOCI SAJTA POEZIJASCG
Imali smo
24053085
pregledanih strana od 10.08.2005.

FEDRARO

Sadržaj
· Početna
· Ankete
· ARHIVA PESAMA
· Downloads
· Kontaktirajte nas
· Korisnički dnevnik
· Lista članova
· Pesme nedelje
· Pošaljite pesmu
· Pretražite
· Prikaz knjiga
· Privatne poruke
· SLUČAJNI IZBOR
· Statistika
· Top 30
· Vaša strana
· Web Linkovi

Slučajni izbor


[ ]

·PESMA O VAZDUHU - Ljubodrag Obradović
·Čovek vuk - Zoran Hristov
·FEDRARO 2018 - Odluke žirija
·VASKRS - Ljubodrag Obradović - Hristos Vaskrese...
·NOSTALGIJA - Program u Klubu KCK, 17. 1.2018. u 18:00
·ŽIVI - Zoran Hristov
·ČAJ - Zoran Hristov
·U pripremi knjiga Davora Slavnića
·PESNIK (ja) - Zoran Hristov
·"PESNIČKA SUSRETANJA" u Kruševačkom pozorištu

PROČITAJTE I:
·  Slučajni izbor
· 
· B.Rakić
· Dečje pesme
· Djordjević L.
· G. Knežević
· Jovan Mihajilo
· KONKURSI
· Lepa Simić
· Ljuba Obradović
· S. Pršić
· Sanja Petrović
· Slike reči
· Ugrenović N.
· Vida Nenadić
· VIDEO PoezijaSCG

Login
Korisničko ime

ifra

KAKO SE
REGISTROVATI?


Kao registrovan korisnik imate neke prednosti, na primer: menjanje tema, davanje komentara pod vaim imenom, aktivan rad na forumu i pre svega slanje vaih radova za objavljivanje na ovom sajtu na linku Poaljite pesmu.

Треботин
СЛАВКО ПРШИЋ
Slavko Pršić
Треботин,
28.12.1967. године

ТРЕБОТИН И СРБИЈА
- изводи из историје  

Српска села су 1830.

 године остала без
Турских ага  који су
 од народа убирали
 царски данак у
новцу
 и од сваког
 берићета
 десетак.
 Са агама су
отишле
 и субаше са

наоружаним
сејменима...

Прочитајте цео текст

POGLED U NOĆ

UMESTO UVODA
OBAVEZNO PROČITAJTE

REKLAMA
Pesme meseca ...
PesmeGodinesastarimFlesObjektom

Susreti pesnika

PESNICI
Preporučujemo !

POGLEDAJTE I...


IZDANJA-PoezijaSRB
IzdanjaPoezijaSRB

Promocija knjige ZAGONETKA DRAINAC - Kruševac, Klub KCK 28.11.2014. u 18:00
Postavljeno - 23. November 2014. g. @ 13:25:18 CET od ljuba-trebotin

Песник живи колико и његова поезија. У том смислу Раде Дрaинац је бесмртан јер ће његова поезија живети заувек. Тако бар мисле крушевачки песници и сви учесници манифестиције “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ”, коју заједнички организују од 2010-те године Културни центар Крушевац, Народна библиотека “Рака Драинац” из Блаца и Културни центар “Драинац“ из Блаца. Зато су песници и дошли на идеју да се за пету годишњицу сусрета у Трбуњу одштампа књига “ЗАГОНЕТКА ДРАИНАЦ” у којој би било објављено 100 одабраних песама Радета Драинца, као и казивања о Драинцу и поезија учесника ове манифестације.

Ова књига плод је те идеје и подршке града Крушевца који је издвојио финансијска средства за њено штампање. Књига је промовисана 28.11.2014 године у Белој сали Културног центра Крушевац. На промоцији, коју је у стилу *режиране импровизације* одлично водила Лидија Ужаревић, наступили су: др Предраг Јашовић, др Велибор Лазаревић, Вељко Стамболија, Момир Драгићевић, Јелена Протић-Петронијевић, Драгослав Ђорђевић, Мирко Стојадиновић, Даница Гвозденовић, Саша Милетић, Светлана Ђурђевић, Слободан Ценц, Живомир Миленковић и Љубодраг Обрадовић. За музику се побринуо Милан Милетић Милке, технички је програм водио Бранко Симић, слике које гледате усликао је Веркан Гвозденовић, а у публици је била и помоћник директора КЦК Виолета Капларевић


Сцена Беле сале КЦК непосредно пред почетак промоције


Љубодраг Обрадовић - уредник књиге *ЗАГОНЕТКА ДРАИНАЦ*
и Лидија Ужаревић - водитељ промоције


Лидија Ужаревић


Виолета Капларевић - помоћник директора КЦК (прва са десна)


Милан Милетић Милке


Љубодраг Обрадовић


Милан Милетић Милке и Бранко Симић


Даница Гвозденовић


Мирко Стојадиновић


Момир Драгићевић (први са лева)
Јелена Протић-Петронијевић


Драгослав Ђорђевић (први са лева)


Др Предраг Јашовић
(први са лева)
Слободан Ценц
Вељко Стамболија
(први са лева)


Др Велибор Лазаревић (први са лева)


Светлана Ђурђевић


Живомир Миленковић


Даница Гвозденовић чита песму Миће Живановића *ПОДВУЋИ ЦРТУ*


Саша Милетић
Заједничка слика учесника промоције


Виолета Капларевић и Љубодраг Обрадовић


Живомир Миленковић - слободни новинар

РАДЕ ДРАИНАЦ


Песник, апаш и профет,
Дон Кихот, порочни љубавник и стихотворац каквог ова земља чула није,
Карневалски принц, вагабунда око чије главе петролејска лампа сја:
Ето то сам ја!

Пијанац, коцкар, али и нежан брат,
Пријатељ што у срцу чува Орионска Сазвежђа,
Слаби играч на конопцу морала, али зато изврстан ироничар и пљувач,
На столу као супа љубав је моја сва:
Ето то сам ја!

Непријатељ Академија, Цркава и Музеја,
Поборник тргова и писоара,
Диригент телеграфских жица изнад болница и бордела,
У хајдучком лику са лавовска ока два:
Ето то сам ја!

Тигар и овца,
Жонглер што ножем у срце гађа,
Рапсод коме домовина на чело није ударила просветни жиг,
Песник крваве истине и човековог права,
Упамтите:
То сам ја!

КАКО ЈЕ НАСТАЛА ОВА КЊИГА?

Песник живи колико и његова поезија. У том смислу Раде Дринац је бесмртан јер ће његова позија живети заувек. Тако бар мисле крушевачки песници који су 04.08.2010. године у Трбуњу, код Блаца, родном месту Радета Драинца, поводом обележавања његовог рођендана покренули манифестацију “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ”.

Иницијалну искру за оснивање ове манифестације упалили су Љубодраг Обрадовић - (тада) директор Културног центра Крушевац и власник (и сада) сајта www.poezijascg.com и Топлица Ђоковић - директор (тада и сада) Народне библиотеке “Рака Драинац” из Блаца. Домаћини прве манифестације “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ” били су Топлица Ђоковић у име Народне библиотеке “Рака Драинац” из Блаца и Радоје Савић (главни и одговорни уредник КЦК) испред Културног центра Крушевац, а техничку подршку пружио је Културни центар “Драинац“ из Блаца.

У Трбуњу су те 2010. године говорили: Проф. др Тиодор Росић, Проф. др Милисав Савић, Проф. др Бранко Ристић, Љубодраг Обрадовић, Момир Мома Драгићевић, Јелена Протић Петронијевић, Небојша Лапчевић, Мирослав Мића Живановић, Томислав Симић, Мирослав Панић и Витомир Јовановић Џогурда, а за музички тренутак побринуо се Раде Кошанинин на фрули. Исте вечери у Крушевцу, у Клубу КЦК, одржано је књижево вече, а учесницима из Трбуња придружили су се и: Вељко Стамболија, мр. Спасоје Ж. Миловановић, Јелена Ђорђевић, Светлана Ђурђевић и Драгослав Ђорђевић.

Манифестација “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ” је наставила свој живот и наредне 2011. године када је у Трбуњу - родном месту Радета Драинца, 04.08.2011. године у 20:30 часова, реализована по други пут у заједничкој организацији Културног центра Крушевац, Народне Библиотеке “Рака Драинац” и Културног центра “Драинац” из Блаца. На манифестацији су те године наступили: др Предраг Јашовић, Бора Благојевић, Вељко Стамболија, Никола Стојановић, Јелена Протић-Петронијевић, Мирослав Мића Живановић, Слободан Ценц, Миљојко Милојевић, Томислав Симић, Витомир Јовановић Џогурда и Љубодраг Обрадовић. Програм је водио Мирослав Панић из Блаца, а о стваралаштву Радета Драинца говорили су др Предраг Јашовић и Вељко Стамболија. Домаћин манифестације био је Топлица Ђоковић - директор Народне библиотеке “Рака Драинац” из Блаца. Пре самог наступа у Трбуњу, песници који који су у походе кренули из Крушевца, казивали су своју поезију, Драинцу у част и на језеру Ћелије у оквиру манифестације под симболичним називом “МОЛИТВЕ НА ЈЕЗЕРУ”, коју је осмислио Живорад Милановић Маки, академски сликар из Крушевца...

По трећи пут манифестација “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ” одржана је 04.08.2012. године у 20:30 часова, у Трбуњу - родном месту Радета Драинца. Манифестацију су заједнички организовали Културни центар Крушевац, Народна Библиотека “Рака Драинац” и КЦ “Драинац” из Блаца. На манифестацији су те 2012.-те године наступили и казивали своје стихове и беседе о значају стваралаштва Радета Драинца следећи писци: др Милентије Ђорђевић, Милан Вучићевић, Вељко Стамболија, Мића Живановић, Слободан Ценц, Томислав Симић, Витомир Јовановић Џогурда и Љубодраг Обрадовић. Програм је водио Мирослав Панић из Блаца, а о стваралаштву Радета Драинца говорили су Др Милентије Ђорђевић и Вељко Стамболија. Да вече остане у изузетном сећању учесника посебно се потрудио директор библиотеке у *Рака Драинац* у Блацу Топлица Ђоковић, домаћин ове поетске вечери у част Радета Драинца.

Традиција одржавања манифестације “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ” настављена је и 05.08.2013. године у 20:30 часова, у Трбуњу - родном месту Радета Драинца, када је по четврти пут заредом одржана ова манифестација, коју су изнедрили крушевачки песници окупљени око сајта www.poezijascg.com , односно сада већ око Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу.

Манифестацију “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ” су и 2013.-те  године заједнички организовали Културни центар Крушевац, Народна Библиотека “Рака Драинац” и КЦ “Драинац” из Блаца, а домаћин манифестације био је Топлица Ђоковић - директор библиотеке “Рака Драинац” у Блацу.

На манифестацији су наступили: др Велибор Лазаревић, Мирослав Мића Живановић, Вељко Стамболија, Светлана Ђурђевић, Живомир Миленковић, Марија Вујић, акдемски сликар и професор Живорад Милановић Маки, Љубодраг Обрадовић и Витомир Јовановић Џогурда.

Програм је водио Љубодраг Обрадовић - главни и одговорни уредник Културног центра Крушевац из Крушевца, а о стваралаштву и животу Радета Драинца говорили су др Велибор Лазаревић и Вељко Стамболија. Да вече остане у изузетном сећању учесника посебно се потрудио директор библиотеке “Рака Драинац” у Блацу Топлица Ђоковић.

Тада је, у неформалном разговору учесника манифестиције, дат и предлог да организатори манифестације “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ” за пету годишњицу сусрета у току 2014. године објаве књигу “ЗАГОНЕТКА ДРАИНАЦ”. У књизи би биле 100 одабраних песама Радета Драинца, као и поезија и осврти песника и књижевника, учесника ове манифестације на живот и стваралаштво Радета Драинца…

Ова књига плод је те идеје и подршке града Крушевца који је издвојио финансијска средства за њено штампање.

Надамо се да ћемо самом манифестацијом и овом књигом проширити круг обожавалаца Радета Дранцу и на младе нараштаје и дати бар неке одговоре на ЗАГОНЕТКУ ДРАИНАЦ и тако бар малчице помоћи да поезија Радета Драинца вечно сја.

Љубодраг Обрадовић

Напомена: Фотографије са свих манифестација “ПЕСНИЦИ ДРАИНЦУ У ПОХОДЕ” можете погледати на сајту www.poezijascg.com  на линковима:

·         2010. http://www.poezijascg.com/PHP-Nuke/modules.php?name=News&file=article&sid=6363

·         2011. http://www.poezijascg.com/PHP-Nuke/modules.php?name=News&file=article&sid=7051

·         2012. http://www.poezijascg.com/PHP-Nuke/modules.php?name=News&file=article&sid=7404

·         2013.  http://www.poezijascg.com/PHP-Nuke/modules.php?name=News&file=article&sid=7755


 
Pesme godine
· Na početku i na kraju
· Izgovori mi ime
· Vreme je
· Groblje, tama, čama...
· ivot...
· Elegija zamrlih sela
· Novembar se vuče
· Sezona lova


Ocena članka
Prosečna ocena: 5
Glasova: 40


Molimo vas, odvojite momenat i glasajte za članak:

Odlično
Veoma dobro

Opcije

 Za tampanje Za tampanje


"Login" | Prijavi se/napravi nalog | 2 komentar(i) | Pretrai diskusiju
Komentari su vlanitvo osobe koja ih je postavila. Nismo odgovorni za njihov sadraj.

Komentari nisu dozvoljeni za goste! Ukoliko elite da postavite svoj komentar registrujte se

Re: Promocija knjige ZAGONETKA DRAINAC - Kruševac, Klub KCK 28.11.2014. u 18:00 (Ocena: 1)
od lepasimic na - 27. November 2014. g. @ 17:37:53 CET
(Info o korisniku | Poalji poruku) http://www.poezijascg.com
Prelep disain!
Divna pesma!

Pozdrav Lepa


Na vrh strane
KONTAKT
POEZIJASCG Portal 2005
Sva prava zadrana.
Desing-Jobs & Careers
PHP Nuke Copyright© by Francisco Burzi.