PORTAL POEZIJE SRBIJE                   SCG    BLOG   SRB   IN                              Posaljite pesmu
POSETIOCI SAJTA POEZIJASCG
Imali smo
24053102
pregledanih strana od 10.08.2005.

FEDRARO

Sadržaj
· Početna
· Ankete
· ARHIVA PESAMA
· Downloads
· Kontaktirajte nas
· Korisnički dnevnik
· Lista članova
· Pesme nedelje
· Pošaljite pesmu
· Pretražite
· Prikaz knjiga
· Privatne poruke
· SLUČAJNI IZBOR
· Statistika
· Top 30
· Vaša strana
· Web Linkovi

Slučajni izbor


[ ]

·PESMA O VAZDUHU - Ljubodrag Obradović
·Čovek vuk - Zoran Hristov
·FEDRARO 2018 - Odluke žirija
·VASKRS - Ljubodrag Obradović - Hristos Vaskrese...
·NOSTALGIJA - Program u Klubu KCK, 17. 1.2018. u 18:00
·ŽIVI - Zoran Hristov
·ČAJ - Zoran Hristov
·U pripremi knjiga Davora Slavnića
·PESNIK (ja) - Zoran Hristov
·"PESNIČKA SUSRETANJA" u Kruševačkom pozorištu

PROČITAJTE I:
·  Slučajni izbor
· 
· B.Rakić
· Dečje pesme
· Djordjević L.
· G. Knežević
· Jovan Mihajilo
· KONKURSI
· Lepa Simić
· Ljuba Obradović
· S. Pršić
· Sanja Petrović
· Slike reči
· Ugrenović N.
· Vida Nenadić
· VIDEO PoezijaSCG

Login
Korisničko ime

ifra

KAKO SE
REGISTROVATI?


Kao registrovan korisnik imate neke prednosti, na primer: menjanje tema, davanje komentara pod vaim imenom, aktivan rad na forumu i pre svega slanje vaih radova za objavljivanje na ovom sajtu na linku Poaljite pesmu.

Треботин
СЛАВКО ПРШИЋ
Slavko Pršić
Треботин,
28.12.1967. године

ТРЕБОТИН И СРБИЈА
- изводи из историје  

Српска села су 1830.

 године остала без
Турских ага  који су
 од народа убирали
 царски данак у
новцу
 и од сваког
 берићета
 десетак.
 Са агама су
отишле
 и субаше са

наоружаним
сејменима...

Прочитајте цео текст

POGLED U NOĆ

UMESTO UVODA
OBAVEZNO PROČITAJTE

REKLAMA
Pesme meseca ...
PesmeGodinesastarimFlesObjektom

Susreti pesnika

PESNICI
Preporučujemo !

POGLEDAJTE I...


IZDANJA-PoezijaSRB
IzdanjaPoezijaSRB

NAJTIŠE POSVETE - Knjiga poezije Lepe Simić
Postavljeno - 16. December 2015. g. @ 12:33:50 CET od ljuba-trebotin

Књига Лепе Симић из Цириха НАЈТИШЕ ПОСВЕТЕ у издању Удружења песника Србија кренула је на свој пут до читалаца, а прво се нашла у наручју саме ауторке. Књигу је Лепи у Цирих донела Латинка Ђорђевић, члан Управног одбора ПоезијеСРБ. Погледајте у наставку неколикои фотографија са места где се досада књига појављивала и прочитајте неколико песама из ње, као и рецензије за књигу које су написали Милош Ристић и Љубодраг Обрадовић...


JEDINICE MOJA

Strepi jutro u meni

Kćeri

 spavaš li
sanjaš li sne

satkane od sreće


I kad nema razloga
zebem

Želim da ti češljam kosu
na grudi prislonim
obema rukama

zagrlim

Da mi na poljsko cveće
zamirišeš

na vruć hleb
bosijak

Vilo moja nebeska


Jednom si rekla
Majka je najlepša reč

Činiš me srećnom


© Lepa Simić

VOTKA S'LEDOM

Na šank naslonjen
toplim pogledom
stranac me gleda

Nešto beleži

Koracima
odnekud znanim
zastaje kraj mog stola


'može li votka s'ledom?

Radoznalo odmotavam
papir

sitnim slovima

piše

Sve ove godine
nisam
zaboravio
naš prvi poljubac
a Ti?

© Lepa Simić


Lepa Simić, Cirih

Rođena 14. maja... u Kosovskoj Kamenici. Posle srednje završene škole otišla je da živi i stvara u Cirihu, u Švajcarskoj. Zavičaj joj je ostao večito u srcu. Srećna je majka. Optimista, idealista. Romantična je i duhovita.

Isuviše istinito - kristalno i jasno piše u svojim pesmama.

Pesme objavljuje u svim medijima širom sveta. U dve najznačajnije pesničke zbirke Lepe Simić ubrajaju se NAJTIŠE POSVETE /2015/ i CVETNI PUT DUŠE /2015/.

Član je Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i Udruženja pesnika Srbije - PoezijaSRB. Učestvuje u svakom izdanju zbornika ZAVEŠTANJA, koji izdaje Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i u svakom zborniku koji izdaje Udruženja pesnika Srbije - PoezijaSRB.

Član je uredničkog tima za realizaciju mnogih projekata na portalu poezija.srb, odnosno na sajtu www.poezijascg.com, i član je redakcije Časopisa za poeziju - PoezijaSRB, koji izdaje Udruženje pesnika Srbije - PoezijaSRB.

Nagrađivana je više puta. Pisanje je inspiriše i čini srećnom.

Veliki je čitalac, ljubitelj eseja i poštovalac mnogih pisaca.


NAJTIŠE POSVETE Lepe Simić- O autoru i poeziji, Ljubodrag Obradović

„Naslonio si se kao breg na srce moje”
Lepu Simić znam odavno, čini mi se od kada poznajem sebe. A upoznao sam je ne tako davno, početkom 2006. godine, putem interneta, na samom početku rada sajta namenjenog poeziji www.poezijascg.com. Od tada do danas, lično smatram da smo vredno radili i u toj našoj dugogodišnjoj saradnji uspeli.

Lepa je podržala pomenuti sajt od samog početka i aktivno radila uporedo sa mnom na njegovim sadržajima, a sve u svrhu davanja šanse poeziji da putem interneta uđe u sve domove, postane svima dostupna i tako svoju misiju u kreiranju boljeg i pravednijeg sveta za sve njegove žitelje uspešno ispuni.

Jer… “Pesma je nešto najlepše, najosetljivije. Pesme su nam kao deca. Trajemo u njima… Zato Vas , kao veliki zaljubljenik poezije, proze i drugih pisanih formi, pozivam - “dođite da se družimo. Pomozimo jedni drugima, svima su nam slabosti iste… I nemojte se nikada zapitati, šta je presudilo da posegnemo za olovkom i okušamo se kao pisci, pesnici… Odgovor je u nama samima i teško ga je dočarati rečima”… Tako je Lepa napisala u uvodniku bloga PoezijaSRB, gde mnogi mladi pesnici objave svoj prvi stih, svoju prvu pesmu i nestrpljivo čekaju komentar iskusnijih kolega pesnika.

A šta napisati o poeziji Lepe Simić? Ja oduvek znam da pesnici na papir stavljaju ono što u njima dugo obitava, što im se u mislima snuje, tka i onda iznenada, kad samo poželi, iskorači na belinu papira, a da pesnici toga i nisu svesni.

Ta igra rečima, te rime u svoj svojoj veličanstvenosti pokušavaju da promene svet, a sama pesnikinja zna da je to neostvarivo, ali zna i da velike misli koje su joj obeležile mladost, zrelost i život moraju na papir.

Početna pesma ''VOTKA S' LEDOM'' je upakovana  u najlepši celofan za poklon setnima i srećnima, jer u sebi donosi sećanje na prvi poljubac. Ima li nekoga ko je to zaboravio? I skoro da nećete naći ni jednu pesmu u knjizi koja vas, bar jednim svojim delom, neće oduševiti i pokrenuti ono lepo u Vama:

SMS SESTRI

Mila
Posmatram tuđe bašte
Miriše majčina dušica

Tražim leptira u travi

Pred mojim zenicama
 Promiču sećanja
Nekad se i našim vrtom
Širila muzika

Isuviše istinito piše pesnikinja Lepa Simić, onako kako to samo pesnička duša može i ume, pa u istoj pesmi kaže:

Čežnja mi je razdirala grudi
Šta još da ti napišem

Da vas SVE bezuslovno volim
Jedva čekam dan
da vas zagrlim

Tako je sestrice moja
Život je igra i avantura

Spakovan kofer
Kraj vrata čeka
DOĆI ĆU VAM JA

Lepa nije žurila sa objavljivanjem svoje poezije, naprotiv, ona je tu ideju štampanja svoje knjige usporavala koliko je mogla. Ne zbog toga što se plašila suda javnosti o svojoj poeziji, već zbog svoje težnje da sve njene pesme budu pažljivo čitane i pročitane, pažljivo klesane i isklesane, pre svega od nje same, pa onda od ostalih u tom procesu nastajanja knjige. Jer, daleko od toga da Lepa piše poeziju samo za sebe i sebi najbliže, ali pre silaska poezije u arenu pred zaljubljenike, poezijom mora biti zadovoljan i njen stvaralac.

Koliko je takav njen stav bio opravdan, prosudićete i sami kad pažljivo pročitate ovu knjigu, a ja mislim da je takav pristup pun pogodak!

O čemu to piše Lepa Simić u svojim pesmama? O ljubavi i samo o LJUBAVI… O ljubavi i simpatijama suprotnog pola, o ljubavi prema svojim bližnjima, o ljubavi prema rodnoj grudi i svom zavičaju, o ljubavi prema prirodi i njenim lepotama, o ljubavi prema životu. Jer, ne zna se nikad šta čoveka pokreće, ljubavne čari kojima smo okruženi ili odsustvo tih pokretača spokoja i sreće ljudskih bića. Sve ćete to naći u njenim mnogobrojnim pesmama kao što su: MAMA SANJALA SAM TE; SMS SESTRI; AKO SE VRATIM i tako redom…

Ova zbirka je pravi događaj za pamćenje. Puna je dirljivih, veselih i setnih pesama. Umetnik je često zatočenik nadahnuća i samo kroz poetiku može sagledati taj put... jer nije lako prebirati po emocijama i sećanjima.
Lepa Simić “nalazi oduška u njenim mnogobrojnim pesmama. *Neću oprati lice, ni ruke na tebe mirisne. Bojim se da izbrišem trag najlepšeg sna...* (Neću oprati lice) Ljubav -taj veličanstveni san na javi, tu pokretačku snagu života naša pesnikinja varira na više načina: i u žalu za izgubljenom i u sreći zbog tek nastale…” (* Miljojko J. Milojević).

Dakle, Lepa Simić je svojom prvom knjigom poezije “NAJTIŠE POSVETE” tako glasno poručila celom čitalakom svetu - ljubav je nešto najveće i najsvetlije. Oslonac. Za Lepu, ljubav predstavlja život. Ta činjenica je poznata, ali odavno nije to na tako poetski način zapisano...

A Lepa je jasno dokučila dijalektičku stvarnost sveta, jasno je uvidela u svojoj poeziji svu prolaznost svega što nas okružuje, ali nikako ne pristaje na to, jer bar se u poeziji ne treba predavati i pristajati na sve zakonitosti koje nas okružuju i život usmeravaju na staze kojima nismo zamislili da koračamo.

Odličan primer te dobro iznijansirane strategije da se treba uzdići iznad trivijalnosti kojima nas život obasipa, svakog dana, svakako trena, Lepa nam poklanja u svojoj pesmi *KAO DVE STATUE*.

Naslonio si se
kao breg
na moje srce

Ni zrnce čari
ni ljubav ne osećam
hladne mi obloge
na tesnom osmehu
miruju

Sve tinja
kao ugarak

Potrošio si se
u oku mom

Tu smo
kao dve statue
za oči prolaznika

A ljubav je neprolazna, iako “potrošio si se u oku mom“... Ljubav živi u nama uvek i zauvek, “tinja kao ugarak“ i kad jednom zakorači u naše srce i nasloni se na njega, ostaće tu zauvek, pa makar bili „kao dve statue za oči prolaznika“.

Ljubodrag Obradović

Miloš Ristić i Ljubodrag Obradović - autori recenzija za knjigu Lepe Simić NAJTIŠE POSVETE

RECENZIJA - Poezija Lepe Simić, Miloš Ristić

NAJTIŠE POSVETE - Poezija Lepe Simić, su zbirka poezije u kojoj se na različite moguće načine konkretizuje odnos između lirskog centra - jedinke i zavičaja koji je predstavljen ili u porodici ili u ljudima koji joj nedostaju. Ono što povezuje te dve strane najčešće je čežnja, ljubav, naklonost, dopisivanje itd. Prostorna udaljenost, odnosno širenje životnog prostora u direktnom je obrnutosrazmernom proporcionalnom odnosu sa gubitkom ili nedostatkom sreće.

Prostorna udaljenost širi se i na vreme pa poetski narator ili jedinka sve manje biva u realnom a sve više se vraća u ono neko, prošlo, bolje vreme. Vreme sreće, mladosti, nekih nevinih pogleda na svet. Prva u tom krugu nedostajanja je majka. Njenim odlaskom pesnikinja žali za osećanjem što prestaje da bude nečije čedo i ćerka. Taj osećaj nadoknađuje stihovima brige i nežnosti koje piše za svoju ćerku.

Čitava ova zbirka kao da je jedan spomenar sećanja, ljudi, mesta, osećanja i čežnji prema zavičaju koji je daleko i ljudima koji su joj bliski. Pored čežnje prema roditelju i čežnje prema rodnom kraju centralno mesto u zbirci predstavlja čežnja prema dragom. Sve je to obavijeno i snažno prožeto nekim velom sećanja pa i ne čudi što poneki stihovi u celosti i glase ,,Sećaš li se'' ili ,,Stižu me sećanja''. I, koliko žali za prošlom i završenom ljubavi, toliko i poziva na novu ljubav - pesnikinja ceo smisao postojanja vidi u ljubavi i voljenju.

Zato i poziva ,,Hajdemo negde večeras'', negde gde bi doživela nova sećanja i nove momente, neka nova pamćenja u njenoj duši i srcu. Hajdemo negde, ona poziva dragog, ili budućeg dragog, da - ,,Upisujemo pečate postojanja''. Za Lepu Simić se postoji i biva samo ako se voli, tačnije samo ako se biva voljen, ako je ljubav uzvraćena. Pesnikinja, različitim vrstama ljubavi, voli sve ljude u njenom svetu. Zato piše jednu pesmu majci, jednu za ćerku, jednu dragom, jednu najbližoj drugarici. Te su pesme njene u formi pisma, i pesnikinja čak to i ne krije - pesmama kao pismima ona poziva na večnost i zahvaljuje ljudima koji joj znače. Nedostajanje nije samo fizičko, prostorno - ono se kroz njene stihove otelotvoruje kao jaka emotivna, svakodnevna, duševna komponenta.                                                                                              

Miloš Ristić


 
Pesme godine
· Na početku i na kraju
· Izgovori mi ime
· Vreme je
· Groblje, tama, čama...
· ivot...
· Elegija zamrlih sela
· Novembar se vuče
· Sezona lova


Ocena članka
Prosečna ocena: 5
Glasova: 3


Molimo vas, odvojite momenat i glasajte za članak:

Odlično
Veoma dobro

Opcije

 Za tampanje Za tampanje


"Login" | Prijavi se/napravi nalog | 1 komentar | Pretrai diskusiju
Komentari su vlanitvo osobe koja ih je postavila. Nismo odgovorni za njihov sadraj.

Komentari nisu dozvoljeni za goste! Ukoliko elite da postavite svoj komentar registrujte se

Re: NAJTIŠE POSVETE - Knjiga poezije Lepe Simić (Ocena: 1)
od lepasimic na - 16. December 2015. g. @ 18:50:40 CET
(Info o korisniku | Poalji poruku) http://www.poezijascg.com
Ljubo, dugujem ti ´VELIKO HVALA` na svemu! 
Zahvalna sam Milosu za recenziju. Tijani za Disain`knjige, i ostalima koji su doprineli
mom radovanju!
Prezadovoljna sam!I radujem se :-)

Pozdrav LepaNa vrh strane
KONTAKT
POEZIJASCG Portal 2005
Sva prava zadrana.
Desing-Jobs & Careers
PHP Nuke Copyright© by Francisco Burzi.