POEZIJASCG - forum POEZIJASCG -
DOBRODOÅ LI NA FORUM O POEZIJI I JOÅ  PONEƈEMU !
 
 POČETNAPOČETNA  PitanjaPitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   REGISTRACIJAREGISTRACIJA 
 ProfilProfil   Proveri porukeProveri poruke   PristupiPristupi 

Nova knjiga Snežane ƈkojiƦ, "Svitanje u Midgardu"

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    POEZIJASCG - forum -> RECENZIJE KNJIGA
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeęu temu  
Autor Poruka
Incendia_EternaPridružio: 28 Jul 2008
Poruke: 1

PorukaPoslao: Pon Jul 26, 2010 9:10 pm    Naslov: Nova knjiga Snežane ƈkojiƦ, "Svitanje u Midgardu" Odgovoriti sa citatom

ā€žSvitanje u Midgarduā€œ Snežane ƈkojiƦ
-Milan ƐuraÅ”inoviƦ-
www.snezanackojic.zxq.net/index.htmVeƦ na startu, zbirkom pesama ā€žDuÅ”a hodi kroz vetarā€œ 2007., Snežana ƈkojiƦ najavila se kao talenat s kojim treba raĆØunati. Odmah je obeležila tematiku i postavila mrežu neprikosnovenih svojih motiva. Bilo je oĆØigledno da se pojavila debitanktinja koja mora postati ime u naÅ”oj poeziji.
PredviĆ°anja su se obistinila. DoÅ”la je nova zbirka pesama Snežane ƈkojiƦ ā€žSvitanje u Midgarduā€œ 2009. godine. Pesnikinja u njoj demonstrira onu pravu zrelost u smislu da slobodnom kreacijom poveže dijametralno suprotne motive koji pesnikinju dovode do poetskog izraza. Ona ovde demonstrira svoju vokaciju i autorski identitet.
Knjiga ā€žSvitanje u Midgarduā€œ se otvara pesmom ā€žUstaj!ā€œ To je kratka pesma od pet stihova koja ima indikativnu vrednost. Pesma u biti sadrži dimenziju znaĆØenja i metafiziĆØku dimenziju. Glasi : ā€žSvanulo je oko dana, ustaj da kažeÅ”: ā€œEvo me svete / Ustaj jer ako zalutaÅ” u noƦi / Niko te neƦe ĆØuti, kad jednom / Duboko za svagda legneÅ”!ā€œ U figuri ā€žoko danaā€œ sugeriÅ”e se svetlost prvog dana postanja. Potencirano je naĆØelo, zatim ritmiĆØko-melodijska linija pevanja, osamostaljena i korektno izvedena. Onda dolazi opomena i strepnja od noƦi i nestanka. MetafiziĆØka pozicija svetlosti prema konaĆØnoj sudbini, u kojoj, kako se kaže, ā€žNiko te neƦe ĆØuti, kad zauvek jednom, Duboko za svagda legneÅ”ā€œ.
SledeƦa pesma ā€žUvertiraā€œ govori o pesnikinji koja sumnja da peva u eter. Pre je to, kaže se, rat violina, urlici, dok junakinja govori o raĆ°anju istine ā€žo svakom maslaĆØku Å”to sanja zrenje i sprema se za put u visine...ā€œ zatim sledi definicija metafiziĆØkog prostora reĆØena stihom ā€žprostor je iluzija dalekovidihā€œ. Zatim epiloÅ”ki distih, koji glasi ā€žmoja duÅ”a je uz zbunjene maslaĆØke hodila kroz (v)etar...ā€œ Kraj lepe pesme ju uvodi u avanturu bez izgleda za povratak. Tako da zbunjuje maslaĆØke. ā€žUvertiruā€œ je mnogo lakÅ”e i ubedljivije napisati nego proĆØitati kako treba.
Zatim joÅ” jedna programska pesma ā€žPoetska tiÅ”inaā€œ. Govori o najstarijoj pesmi kojoj se ne može razumeti jezik. Pesma prvotne reĆØi, odvajanja od tela, najviÅ”eg zakona pesnika o kreativnoj slobodi. ā€žUdahnuta... u poetskoj tiÅ”ini snaā€œ, kaže se na kraju pesme. Pesnikinja je opet zauzeta jednim naĆØelom. Bavi se reĆØju, najstarijom temom u ovoj ljudskoj vrsti. Onim Å”to je veĆØno, pa i transcendira prema tiÅ”ini kao opozit pesme i pojedinaĆØne reĆØi. Hod lirske junakinje kroz vetar i vazduh skreƦe pažnju na pesnikinjine snove u drugim svetovima. Njen hod kroz vetar sve je manje od ovog sveta. Zato je fantazmagoriĆØan, donekle nepojaman i fascinantan, skoro kao život u nekom novom svetu.
U pesnikinjinim stihovima hvata se nepostojana slika njene nadstavrnosti. U njenoj nadstvarnosti egzistira božanstvena lirska junakinja. U lirskoj avanturistkinji prepoznaje se ĆØudestvena strast prema takoĆ°e bizarnim oblicima života. Stanje kreirane stvarnosti nema svoj fiziĆØki svet. Ono, reklo bi se, traje koliko magnovenje koje treba uhvatiti dok se hoda kroz vetar i etar. Pesnikinja zahteva samo jednu stvar od svojih moguƦih ĆØitalaca. Da uhvate trenutak i fascinaciju.

Umesno sasvim mogla bi da se lako parafrazira karakterizacija lika Branislava PetronijeviƦa koga portretiÅ”e Radovan Beli MarkoviƦ u novoj prozi. Naime, naÅ”a pesnikinja je transcedentalnih svetova izvanredna poslanica, u tmurnoj ovdaÅ”njosti bez agremana; Snežana ƈkojiƦ u ovoj knjizi poezije otvara i zatvara zagradu trenutka u veĆØnosti. Izlaže sliku neke druge idejske stvarnosti i fiksira ju oÅ”trim refleksijama. Njeno pesniĆØko miÅ”ljenje doživljava se poput bumeranga. Postoji i utiĆØe na ĆØitaoca na naĆØin povratnog delovanja. Dejstva koje ispunjava pogled na svet i svet njemu samom.

ā€žPredugo stojim kao ĆØvor, Na problematiĆØnom goblenu okruženja, Kao smetnja i strah u mislima pobožnih. Nepoželjni ruÅ”itelj ružnih fasada?ā€œ ĆØitamo na poĆØetku pesme ā€žPredugoā€œ, Å”to pozicionira pesnikinju u odnosu na svakodnevni svet i život u njemu. Pre toga pesnikinja Snežana ƈkojiƦ spominje pesmu stepskih vukova, život u Tao majci, prvog zubatog vrabca, tibetansku promrzlinu i toplotu, Kemadero u Sevilji gde je inkvizicija spaljivala jeretike, mitove i motive nordijske mitologije, i, potom kaže: ā€žMene su zaobilazili ljudi, a tebe godine, PesniĆØe, ko je ostao lepÅ”i?ā€œ, naime, do ā€žPesme leda i vatreā€œ u svitanjima u Midgardu, gde govori: ā€œJutro je obojilo u belo celu dvoranu, tela poprimila boju truleži; izjedene, spavaju oko zaklanog teleta bez trbuha i oĆØijuā€œ. S napomenom da je Midgard u nordijskoj mitologiji u stvari svet ljudi. Bila bi uvreda za inteligenciju ĆØitalaca kad bi ĆØovek hteo da istiĆØe ponaosob svaku od navedenih pesnikinjinih slika i misli kojima je isprovocirala oseƦanja istih ĆØitalaca. Sve su te slike tako jasne, a misli razgovetne, i jedne i druge duboko prooseƦane i konaĆØno stavljene na papir.
Glavno je pitanje u ĆØemu je poezija Snežane ƈkojiƦ originalna. Nedvosmisleno zato Å”to je iskrena. Ne u znaĆØenju da je do kraja intimizirana i ispovedna. Iskrena je poÅ”to se ispisuje sa razlogom. Ona ima u sebi elemente zadatog života i elemente novoga života. Ona je Vita nuova za naÅ”u pesnikinju. Za nju je nova stvarnost najĆØudnovatija od svega na svetu. Ne može da se iskaže dok joj se ne podredi sve Å”to se ima. Pesnikinja svedoĆØi da poeziju stiĆØe tek poÅ”to je izgubila skepsu. Ona pokazije snagu da prevaziĆ°e konflikte sa sobom i na poetski naĆØin Å”iri svoj filozofski horizont. Ujedno intenzivira do kristalne mere liĆØna oseƦanja i plastiĆØno ih izražava pesmom.
PesniĆØki postupak Snežane ƈkojiƦ ogleda se u hvatanju neodreĆ°enog oblika unutar buduƦe pesme. To je neka vrsta arhipelaga Å”to Ʀe kasnije postati struktura poetske tvorevine. Ona unapred fiksira zavrÅ”etak i pretpostavlja poĆØetak, ali ne i sadržinu koja Ʀe se naƦi izmeĆ°u tih dveju destinacija. To je postepeno otkrivanje sadržaja dok su joÅ” nadahnuƦa pro ruci. Pesnikinja retko interveniÅ”e na razvoju dela. I to je kljuĆØni argument u prilog originalnosti njenog stvaranja i stvaralaÅ”tva. Ona se ne povodi narcisodnoÅ”Ć¦u miÅ”ljenja koje je, kako kaže Borhes, nevažnije nego Å”to mislimo. Njeni stihovi idu u dva pravca. U jednom da iznesu odreĆ°ene okolnosti, zatim da nas fasciniraju poput prirodne pojave. Snežana ƈkojiƦ ne zagovara posebnu estetiku. Naprotiv, pesnikinja se kloni potencijalnih ograniĆØenja bilo kakve teorije. I u tome leži, izmeĆ°u ostalog, njena originalnost.

Njeni stihovi nisu zagrcnuti, ali nisu ni raspriĆØani do kreativne neodgovornosti. Na martinski naĆØin dolaze sreƦno do dobro naĆ°ene reĆØi i izražavaju egzistencijalnu poziciju lirske junakinje u svojevrsnom opÅ”tem interregnumu. Njena poezija je intenzivna i posveƦeniĆØka, dramatiĆØna, preciozna, britka; epifanijski uznesena i otkrivalaĆØki snažna. U svakom sluĆØaju radi se o talentovanoj pesnikinji i pesnikinji od retke inspiracije koja ima lepu pesniĆØku buduƦnost kojom Ʀe, nadajmo se, dobro upravljati.


Milan ƐuraÅ”inoviƦ
Valjevo, 2010.

http://snezanackojic.zxq.net/index.htm
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    POEZIJASCG - forum -> RECENZIJE KNJIGA Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoči na:  

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
Prevod by CyberCom
Chronicles phpBB2 theme by
Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford. .