POEZIJASCG - forum POEZIJASCG -
DOBRODOŠLI NA FORUM O POEZIJI I JOŠ PONEÈEMU !
 
 POETNAPOETNA  PitanjaPitanja   TraiTrai   Lista lanovaLista lanova   Korisnike grupeKorisnike grupe   REGISTRACIJAREGISTRACIJA 
 ProfilProfil   Proveri porukeProveri poruke   PristupiPristupi 

Kratka prièa- Miljojko Milojeviæ

 
Napii novu temu   Odgovori na poruku    POEZIJASCG - forum -> PRIPOVETKA
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeu temu  
Autor Poruka
BileMilojevicPridruio: 04 Feb 2007
Poruke: 65
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: et Sep 18, 2008 9:31 pm    Naslov: Kratka prièa- Miljojko Milojeviæ Odgovoriti sa citatom

Miljojko J. Milojeviæ


VITEZ

Ja sam -ja:Ale...Žestok i pust.Prezivam se...Nije važno, neæu da kažem.
Volim decu; ljude obiène, poštene, skromne. I životinje, naroèito:hata, hrta i sokola.A hat da je crn kao zivt s belim belegom na èelenki;hrt da je rotvajler, albinac sa tamnim paležom, a soko- sivi kobac sa Sokolovice.
Otac kaže da sam sav u oblacima, neprizemljen.Vitez izgubljen za sva vremena, sanjar.Ne zna da je san o hatu, hrtu i sokolu-zapravo njegov san.
Bilo mi je jedva dvanaest godina kad me poveo u obilazak imanja.Prvo u Ledinu, pa na Èuku i najzad u Do.A tu, u Dolu, uvrh Velike njive, iza zabrana, ozari nas predveèerje.Ogroman prostor izmeðu Jastrepca i Kopaonika i daleke Sokolovice na jugu, kupao se u veèernjem rumenilu, u tihom letnjem miru,bez daška vetra.
Visoko, nad njivom sa prezrelim klasjem, lebdi soko.
Otac lagano diže ruku prema njemu, koso u nebo:
“Vidiš li ga.To je moj soko.Pozdravlja me svaki put kad se naðem, ovde, u Dolu.”
Soko se, brzinom munje, sunovrati u žito ispred nas.I zaklikta.. “Eto, vidiš?”
Onako mršav i lak sa još uvek s uzdignutom šakom prema nebu èinilo se da sutonom zasipa èitav pejzaž:livade i bremeni ta polja, šljiva- ke i zabrane, potoke, èuke i seoske krovove u podnožjima mnogobrojnih toplièkih bregova i brežuljaka.
“Vidim!”-odgovorih, a neki blagi nemir i nejasna èežnja, kao u snu, preliše se u mene.I traju još uvek, i danas, posle osamnaest godina.
Kažu da sam plahovit, brz.Hrabar i ljut.Uvek spreman na suno- vrate.A nisam baš takav-jer znam èega sam se najviše bojao, a i sada:
igle.
Na iglu sam našikao petu narednog jutra, u avliji, dok sam žu- rio na bunar po vodu.Uz dugotrajan bol i strah mnogo sam razmišljao o igli.
Znam: mnogo korisna i mnogo opasna stvar: i spasava i ubija.
Igla: nevelika, tvrda, vitka, glatka, obavezno oštra i šiljata. Sjajna, laka i radosna kad radi direktno iz ruke.Zarðala, teška i zla -kad je izgubljena u tepihu, u travi, u štali.Venèava se sa tetanusom i dublje i brže od eksera i srèe prodire u petu, palac, šaku...
Igla:mnogosvrsna i mnogovrsna.
Svrsishodna: za šivenje- u jednoj noæi sašije težanu ili lanenu košulju; za pletenje-u saglasju njih pet ispevaju najlepši džemper za tri dana; za sitan vez-kad proguta par kalema ibiša na belom èaršavu razbo- kore se najdivnije ruže i ljubièice;za leèenje-kad èudna, nevidljiva i zla biæa iznutra zapale ljudsko telo, iz belog mantila sevne nakoso izoštrena i šuplja igla i ubrizga spasonosni lek. Isto takva ispija eksudate, gnoj...
I krv-najbolji lek kad se daruje drugom;za ubijanje-kad pijana i suluda ubrizgava otrov, drogu, kugu, sidu, žuticu i mnoga druga zla; masovno ubija kada je udarna u automatu, mitraljezu, detonatoru, topu...
Mnogovrsna:stara koliko i ljudski rod.Tehnološki evoluirala od drvene, kamene, košèane do bakarne i bronzane pa do gvozdene, a za- tim postade visokolegirana, dijamantska, kristalna, grafitna, magnetna, èas prijatna, èas kobna...
Ja ne volim iglu, ja sam se strašno bojao igle,pa i medicinske kao vampira, ali...više -baš i ne...
***
Kad naši vlastodršci “oslobodiše” naše narode jednoumlja i strmeknuše u bezumlje; kad poèeše laži, ljage, pljaèke, silovanja, ubi- janja i masakri, poèeh da pijanèim više nego obièno. Na televiziji nekakvi zelenooki mladiæi, pravi grmelji, plavokosi, zamašæeni, crveni u licu, uz lude gitare, ludaèki urlaju:
”Zapamtiæeš, generale, Vukovar...Vukovar...Vukovar...”
Dok zloslutno i kakofonièno odzvanja njihova pretnja, reporter razgova- ra sa fotogeniènom gimnazijalkom:
“Šta mislite, šta hoæe Srbi?”
“Znate vi, kao i ja, šta hoæe Srbi! Njih treba sve poklati, sve do jednoga!To æe vam reæi svaki mladi èovek u Hrvatskoj.Eto, pitajte i druge...” -tvrdila je lepotica stiskajuæi do èudnog grèa izrazito tanke usne.
Zaprepašæen ovakvom slikom i tekstom, napreèac, odluèih: idem u rat! Sam, dobrovoljno, bez poziva...
Narednog dana u podne otac me otprati do autobuske stani- ce.Zbunjen, tužan, izgubljen i bled, molio me:
“Nemoj da srljaš u okršaje sam.Slušaj komandu, molim te. Ostavljaš dvoje dece.I pazi:nemoj da okrvaviš ruke.Ne diraj civile, ranje- ne i zarobljene.Èuješ, èuješ, Ale...”
Ostade dugo kraj druma, iza autobusa, sa uzdignutom rukom, kao onda kad se pozdravljao sa sokolom u Dolu, ali sada bez radosti i snage.
***
JNA se žestoko borila za svaku kuæu, ulicu u Vukovaru. Dobrovoljci raznih stranaka žestoko i surovo, ubilaèki i samoubilaèki. Padaju ranjeni, psuju...Borbe se vode neprekidno, lukavo i èudno:uz priziv smrti kao uslova da se preživi.Prvo zacari zloslutna, hladna, tiši- na.Raste strepnja odakle æe da grune. Gledamo u kapije i dvorišta, prozore i terase.U krovove i dimnjake...Odasvud preti snajper. I...Tišina krikne:zafijuèe zrno, okrzne šlem i spljošti se o zid kraj glave, kraj ramena...
“A, tu si, ujo!?” i zaspemo red kuæa kišom iz automata,seri- jom granata, a zatim na juriš u dvorišta, do kuæa i šupa...
Oni, odnekud, nanišane i ustrele.Podmuklo, janièarski zlurado.Pogodiše Talevskog,arhitektu,novokomponovanog Makedonca.
Snajper mu raznese bok.Liju mu krupne graške znoja niz èelo u obrve, u oèi.Previja se bespomoæno i bez jauka.Æutke širi ruke prema meni.Uprtih ga na leða i krenuh nazad za ambulantu. Oko nas pljušte zrna...Stiže sanitet.Obojicu nas uneše u kola. Lekar mu iseèe bluzu, pogleda ranu.
”Hitno u bolnicu, ovde mora transfuzija, mnogo krvari!”
“Brate, koja si grupa, voleo bih da mi daju tvoju krv”-jedva èujno, prvi put, prošaputa Talevski.
“Nema frke, Tale, daæu za tebe.Ne boj se, druže!”-kažem, a najednom u peti sevnu oštar bol i krenu naviše, uz kièmu, u potiljak. Oseæam kako lebdim.Kako malaksavam, kako mi obamreše ruke...Vidim u nekoj sumaglicu iglu.Zarðalu tanku, oštru...Onu iz avlije što sam je na- gazio kraj bunara.Znojim se, drhtim...Krv, izcurela iz Taletovog boka poèinje da me guši; zapire mi nešto u grlu;
nemam vazduha...
“Meni je loše, loše mi je doktore!” I naslonih se na njega.Ne znam šta je bilo dalje.U ambulanti kažu:
”Kolabirao si od šoka, ništa opasno, ništa neobièno”.
“Gde je Tale, šta je s njim?”-pitam.
“Biæe Tale u redu, ali za njega treba puno krvi -kaže poruènik i upre pogled u mene-možeš li da pomogneš?”
Mogu!”-odgovorih i poðoh za njim.Dok su mi uzimali krv gledao sam uporno i inadžijski u iglu.I ništa:igla obièna, fabrièka, sterilisana...
U blizini reke Vuke èula se žestoka topovska paljba. Bukte krovovi.Od požara zakrvavilo nebo.Nebo hladno, zlokobno i nisko da soko pod njim ne može da lebdi.
Ni radosnim kliktajem isprati viteza u spokojan san.




Poslednji izmenio BileMilojevic dana Uto Dec 23, 2008 2:31 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku
BobaPridruio: 25 Nov 2006
Poruke: 108

PorukaPoslao: Ned Sep 21, 2008 9:39 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Vitez...Lepa prica sa dobrom i plemenitom porukom...Malo sam bila iznenadjena prelaskom sa hata,hrta i sokola na iglu,ali na kraju sve ima svoj smisao.Moram priznati da me je najvise zadrzao opis predela,kao i "ocev san" iako je to samo uvod u srz price.

Boba
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku
lepa_SPridruio: 17 Avg 2006
Poruke: 924
Lokacija: ch

PorukaPoslao: Uto Sep 23, 2008 10:28 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Dragi Bile,
vredelo je procitati ovu kratku pricu ''VITEZ''

Ja se nadam da ce biti jos ovakvih prica.

Pozzzz...............Lepa
_________________
Docekaj me osmehom... ...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Poalji privatnu poruku
Prikai poruke iz poslednjih:   
Napii novu temu   Odgovori na poruku    POEZIJASCG - forum -> PRIPOVETKA Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoi na:  

Ne moete pisati nove teme u ovom forumu
Ne moete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne moete menjati vae poruke u ovom forumu
Ne moete brisati vae poruke u ovom forumu
Ne moete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
Prevod by CyberCom
Chronicles phpBB2 theme by
Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford. .