|
POEZIJASCG - ДОБРОДОШЛИ НА ФОРУМ О ПОЕЗИЈИ!
|
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeęu temu |
Autor |
Poruka |
zoran
Pridruio: 17 Mar 2007 Poruke: 145 Lokacija: Zemun
|
Poslao: Ned Sep 16, 2007 9:30 pm Naslov: Bog, postoji ili ne ? |
|
|
Dragi prijatelji, evo teme koja postoji na svim forumima a ovde je nema. Namerno sam je stavio ovde jer je religija u ovom novoverstvu postala trac. Dajte vase misljenje, ne zelim neznost i filozofiju, zelim istinu od Vas ! O Sotoni, Djavolu, Azazelu i ostalim imenima zla cemo kasnije. _________________ Kuda tako zurno ti ratnice hodis ?
Ka sudbini ! |
|
Nazad na vrh |
|
|
Rainbow
Pridruio: 31 Dec 2006 Poruke: 386
|
Poslao: Ned Sep 16, 2007 9:58 pm Naslov: |
|
|
Pitanje je veoma shkakljivo.
Svako ima neku svoju istinu.Ne verujem da ce se istina nas recimo 20 poklopiti 100%. Neko ce odgovoriti sa-postoji,neko-ne znam,neko-ne postoji.Kako ces izracunati krajnji ishod?Da li uopste moze i postojati neka-grupna istina?
(Cini mi se da si nesto ljut ali i pored toga razikovacu da te pozovem da ti prvi das odgovor na svoje pitanje.Iskreno i bez ustrucavanja.Ostali ce mislim..isto to uciniti) _________________ Svaka koincidencija s bilo chim-nije sluchajna |
|
Nazad na vrh |
|
|
zoran
|
Poslao: Ned Sep 16, 2007 10:15 pm Naslov: |
|
|
Ljut ? Ne, nisam, ali posto je ovo sve igra pa hajde da se igramo. Nesto drugo me je povuklo, kako krenu verski praznici imamo poeziju o tome, mislim Bogu ili cemu vec ?
Moje misljenje, pa ovako, stvoreni smo po njegovom liku tako kaze biblija ili se varam ? Ako je tako svi smo mi on i on mi.
Ako u nama postoji dobro i zlo, postoji i u njemu. kako sam straiji, kako mi se cini da shvatam neke stvari, bice onih koji ce reci da nije tako sve vise mislim, sve vise ga poredim sa Janusom. Da li je lik dobra i zla otelotvoren u jednom bicu ili ne. Slusam kazu, deca umiru, umiru mladi, da li On ili nesto sprecava da se pojavi novi Hitler, Musolini, Pol Pot, Bus, nase politicare necu pominjati.
Eto Vesna, dao sam slagvort, citala si mog Andjela ? Ovo je nastavak razmisljanja, mozda nova tema, novi stihovi, treba mi poticaj, izazov, nazovi kako zelis.
Tu sam za raspravu, sada vi nastupate dalje. _________________ Kuda tako zurno ti ratnice hodis ?
Ka sudbini ! |
|
Nazad na vrh |
|
|
ZoranHristov
Pridruio: 19 Feb 2007 Poruke: 104 Lokacija: LEle
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 6:50 am Naslov: |
|
|
Ja se trudim da uvek kažem ono Å”to mislim, ĆØesto zbog toga imam problema u životu, ali ne menjam svoj naĆØin izražavanja miÅ”ljenja.
Bog ne postoji.
(ovde sam napisao monolog od desetak reĆØenica koje sam obrisao, jer o svemu ostalom kako je reĆØeno u uvodnom postu, naknadno).
Napomena:
Svako ima pravo na sopstveno miÅ”ljenje, a onima koji Ʀe se naƦi u nekim reĆØima ili reĆØenicama, evo unapred se izvinjavam, sve Å”to kažem, ako kažem u daljim postovima ne odnosi se na nikog pojedinaĆØno i poimeniĆØno.
Moja duhovnost ne ide ka bogu i crkvi, niti ka djavolu, sotoni, azazelu.
Moja duhovnost je u mom srcu i verovanju u sebe. _________________ Ore lola, sa cetiri vola,
dva su tudja, dva njegova nisu. |
|
Nazad na vrh |
|
|
likota
Pridruio: 31 Okt 2006 Poruke: 65 Lokacija: BAR
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 7:37 am Naslov: likota |
|
|
Ja svoj stav i svoju Vjeru iznosim u svojim pjesmama i pricama...a imam obicaj i da kazem:"Pjenik bez Gospoda je kao muzicar bez sluha". _________________ Pjesnik bez Gospoda je kao pjevac bez sluha. |
|
Nazad na vrh |
|
|
Rainbow
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 6:38 pm Naslov: |
|
|
Moj odgovor je-lomim se.
Smatram da vaspitanje-ucenje od malena dosta utice na to hoce li neko verovati ili ne.Na primer-svi jevreji od kad pocnu da pricaju -veruju u Mojsija i Boga,mole se do kraja zivota u svojim sinagogama-svako jutro.
Dosta nasih-ne veruje-pogotovo oni stariji koji su odrastali za vreme Tita.Sami znate da su crkve bile-zabranjene.
Isto tako se i mrznja "ubacuje" u glavama dece-recimo mrznja izmedju Srba i onih sa Kosova od malena
Cini mi se da su Bibliju pisali samo muskarci.Dobro-On je taj koji bira proroke i nije moje da pitam-zasto?Receno je da je zeni ipak oprosten greh za tu prokletu jabuku ..
E..ali recimo prosle godine mi se desilo nesto strasno-bolest koju sam slucajno otkrila...Nakon operacije sam Mu se zahvalila Znaci slucajno sam se nahladila(hvala Bogu) ,imala odliv,otisla u hitnu(tu se od straha presecem i prekinem krvarenje) i slucajno kazem doktoru pre nego sto mi je dao otpusnu listu -cak nekontrolisano-jos neke sitnice i on me uputi dalje.Iz tog "dalje" ispade rak...Ako ne verujem zasto sam se sa svojim bratom ubedjivala cak 4 sata(u diskoteci- umesto da se blesavim i igram) da nesto IPAK postoji?
Likota-trebas mi:(.Da li mozes da mi pojasnis neke stvari?Kako tebi sve ovo izgleda? _________________ Svaka koincidencija s bilo chim-nije sluchajna |
|
Nazad na vrh |
|
|
zoran
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 7:04 pm Naslov: |
|
|
Znaci ja i Vesna tu i tamo, Likota veruje, imenjak Zoki ne.
Dobro, ajde da sacekamo jos neke pa da nastavimo, moze ? _________________ Kuda tako zurno ti ratnice hodis ?
Ka sudbini ! |
|
Nazad na vrh |
|
|
pollakova
Pridruio: 30 Sep 2006 Poruke: 372 Lokacija: tu pa tamo... i opet
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 7:31 pm Naslov: |
|
|
Definitivno- DA.
Obzirom da sam odrasla sa bakom koja je bila narodska zena, vaspitavana sam od rodjenja u tom duhu. U mojoj kuci otkada znam za sebe se slavio Bozic i Sv. Nikola i iako sam odrastala sa drugaricama ciji su ocevi bili clanovi partije, sve su one volele da dodju na kolace i po tome sam bila jako popularna. Danas ih sretnem po nekad i gle cuda:sve slave i Bozic i neku slavu.
Ja koja sam od malena isla u crkvu, i dan danas nisam promenila tradiciju i osecam se odlicno zbog toga.
Ne mogu reci sta je i ko je to u sta ja verujem i sto i ko me je spasavao u najezovitijim zivotnim situacijama, ali verujte mi na rec, ja zaista( ne samo zbog svoje porodicne tradicije) imam debele razloge da verujem U Boga i verujem ali apsolutno postujem svacije opredeljenje. Danas sam posle cetrdeset godina zivota apsolutno ubedjena da treba verovati. Ne tvrdim da je to Bog(u ljudskom oblicju) ili energija il pak nesto trece ali sam ubedjena da ne postoji tek tako verovanje odvajkada.
Cak i prica da je Gospod izmisljen za siromasne mene nije uspela razuveriti. Cak ni prica da su Jevreji napisali nama Bibliju a njima Petoknjizje(koje je susta suprotnost po preporukama) nije me razuverila. Elem, mozete me popljuvati ali ja cvrsto verujem ne samo u Boga vec i u Boziji plan. _________________ o , sramota Horacio ako bi ti umro, kakav bi skandal ostavio iza sebe ........................ |
|
Nazad na vrh |
|
|
zoran
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 7:40 pm Naslov: |
|
|
Sad me Ceca podseti, nekada kada sam odlazio u crkvu osecao sam neku energiju, nesto, ne mogu da objasnim, najednom to je nestalo, tada su nastale pesme o Andjelu i moje novo razmisljanje.
Pitam se voli li Bog one koji ubiju desetak ljudi, odu potom u crkvu, ostave nekoliko hiljada dolara i zbog greha treba da ocitaju nekoliko molitvi ?
A i gde se moliti, samo u crkvama, bilo gde ili ?
Pise li u Bibliji kako crkva izgleda, mislim na ove crkve koje su nicale posle Hrista. _________________ Kuda tako zurno ti ratnice hodis ?
Ka sudbini ! |
|
Nazad na vrh |
|
|
pollakova
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 7:50 pm Naslov: |
|
|
zoran :: |
Sad me Ceca podseti, nekada kada sam odlazio u crkvu osecao sam neku energiju, nesto, ne mogu da objasnim, najednom to je nestalo, tada su nastale pesme o Andjelu i moje novo razmisljanje.
Pitam se voli li Bog one koji ubiju desetak ljudi, odu potom u crkvu, ostave nekoliko hiljada dolara i zbog greha treba da ocitaju nekoliko molitvi ?
A i gde se moliti, samo u crkvama, bilo gde ili ?
Pise li u Bibliji kako crkva izgleda, mislim na ove crkve koje su nicale posle Hrista. |
Ja ne govorim o svestenstvu koje i nije tema, vec o Bogu. Ne moras ici u crkvu da bi se pomolio Bogu, to mozes raditi na svakom mestu.
I apsolutno razumem sta hoces da kazes; pricas o bajama, koji su puni kao brodovi uzimajuci sta god im padne pod ruku i ne verujem da je i jedan takav baja novcem kupio spasenje. Ne moras nekog osiromasiti materijalno da bi ga kaznio; Pare su ipak najeftinije!!! Po meni licno, to je najmanja kazna. I jos da se nadovezem: Vera je ono sto nas spasava iskusenja koja su svuda oko nas. _________________ o , sramota Horacio ako bi ti umro, kakav bi skandal ostavio iza sebe ........................ |
|
Nazad na vrh |
|
|
zoran
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 8:11 pm Naslov: |
|
|
Bice i svestenstvo i sve ostalo u vezi sa Bogom ali kasnije jer i oni su vezani u temu postoji ili ne. _________________ Kuda tako zurno ti ratnice hodis ?
Ka sudbini ! |
|
Nazad na vrh |
|
|
lepa_S
Pridruio: 17 Avg 2006 Poruke: 924 Lokacija: ch
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 9:54 pm Naslov: |
|
|
DA! Verujem u silu koja postoji a to je Gospod Bog!
Nikada nisam prestala da verujem u Boga i kad mi je najteze bilo. To /verovanje/ me ispunjava i daje snagu...
Spasio me od velika zla (to je moje verovanje) kad sam dosla u veliki grad sa malom devojcicom u narucje, bez igde icije pomoci. Sad kad polemisem o proslosti, cesto cujem reci sagovornika; Izbavio te Bog!
Citam Bibliju i po potrebi idem u crkvu! Osecam se posebno lepo kad ''zatvorim oci'' i molim se za srecu i zdravlje Sviju koje znam. Molim se i za neznane!
Kad mi tamnjan zamirise - vseljim mi kuca dise.
VERA-NADA-I BOG
p.s. Ne svidja mis e sto se ova tema nalazi na (ili u) ''trac party''
!!!
LepaSimic _________________ Docekaj me osmehom... ... |
|
Nazad na vrh |
|
|
pollakova
|
Poslao: Pon Sep 17, 2007 10:16 pm Naslov: |
|
|
p.s. Ne svidja mis e sto se ova tema nalazi na (ili u) ''trac party''
!!!
LepaSimic[/quote]
Ni meni, bas smo mogli i na nekom drugom topiku da je postavimo!!! _________________ o , sramota Horacio ako bi ti umro, kakav bi skandal ostavio iza sebe ........................ |
|
Nazad na vrh |
|
|
Rainbow
|
Poslao: Uto Sep 18, 2007 6:29 am Naslov: |
|
|
Slazem se....Prvo sto mi je palo u oci su Zoranove reci....da je religija postala trac(zato sam i pomislila da je nesto ljut...).
Ja iako se tu nesto lomim..te verujem te ne verujem..cak i kada ne bih verovala ne bih se slozila da neciju veru mozemo svrstati u isti kosh sa tracarenjem....
Ima jos nesto interesantno...I ja uvek kazem..kako me On vodi tamo gde treba ...ili bolje receno-odvede me da vidim nesto sto nije ni malo prijatno..ili cujem...Jeste-nije prijatno cuti i videti stvari koje nisu u tvoju korist ALI SAZNAM ISTINU! Na primer-muz me slaze da je telefon platio 120 dolara...i te iste veceri nakon samo 5 minuta..ja se resim da ocistim deo plakara..koji nisam pipnula par meseci.Ruka mi sama polazi za jednom kutijom...otvaram je kao programirana i vadim neke papire.Svi polu-zuti i jedan cisto beli.Uzimam njega i gle cuda--danasnji datum..T-mobile..cena 320!To se desilo par puta...Ili jednostavno po nekad mi nesto kvrcne u glavi i ja jednostavno znam ko ce sta reci...Ako nesto "nanjusim" da se krije od mene--ne mogu da spavam--dok to ne nadjem.UVEK PRONADJEM TO STO NE ZNAM STA JE..ali me nesto gura da ga trazim......Ne znam...ovo je samo delic.Pricajte i vi ...Meni su bar te stvari interesantne.
Kad sam prvi put otisla u crkvu-ovde u NY..spopao me neki osecaj-cudan,jak.Osetila sam neku snagu ,a nisam znala da je imam.Onda kao da mi se srce prelomilo-doslo mi je da placem.Bila sam kako ljudi kazu -ni na nebu ni na zemlji...Drugi put-jeza...Sve bi mozda i bilo u redu da pored sebe nisam cula ljude kako pricaju...Ogovarali su neke ljude i to za vreme liturgije(kako se kaze liturgija ili misa?).To me pogodilo..Pa zar ne mogu biti normalni i dobri?Zar nisu dosli zbog drugih razloga?Kad je ON u pitanju-zar treba da postoji neka precha tema? Od onda nisam otisla u crkvu...Uostalom to i nije Njegovo naredjenje.Park moze biti crkva,moj dom moze biti..Nije bitno gde si-ako verujes... _________________ Svaka koincidencija s bilo chim-nije sluchajna |
|
Nazad na vrh |
|
|
likota
Pridruio: 31 Okt 2006 Poruke: 65 Lokacija: BAR
|
Poslao: Uto Sep 18, 2007 8:22 am Naslov: likota |
|
|
Likota-trebas mi:(.Da li mozes da mi pojasnis neke stvari?Kako tebi sve ovo izgleda?
Nas narod je rekao:"Ne mogu se mijesati babe i zabe:.Najveci problem je sto ljudi pokusavaju duhovne stvari odgonetnuti materijalistickim rasudjivanjem.To proistice iz nase nespremnosti da se suocimo sa samima sobom,da iskreno uronimo u svoje vlastito bice.Tako nastaju raznorazni klisei koji su posebno kod nas afirmisani obzirom na prirodu bezboznickog rezima i tendenciju da se ljudi sto vise zaglupe i obezboze.
Price o Vjeri kao opijumu za mase,sredstvu vladanja nad sirotinjom...pa do novca koji uzimaju Svestenici,isuvise su plitke i stupidne da bi se bavilo njima.
S druge strane(a opet kao posledica gore navedenog) javlja se druga krajnost(ja ih nazivam "prepodobni")koji misle da su samo oni ispravni,i koji takodje degradiraju Vjeru svojim Farisejstvom i slijepim insistiranjem na formi,a na stetu sustine.
Moja Vjera se zasniva na cvrstom uvjerenju da postoji smisao nasih zivota(dostojevski je rekao:"Ako Bog ne postoji sve je dozvoljeno").
Ne mogu i necu da se pomirim sa tim da nema Pravde,da se sve odvija slucajno,te da najveci zlocinci i krvopije mogu bolje proci od svojih nevinih zrtava.Necu da prihvatim da nema odgovora na zlo,nepravdu,mrznju,pakost,ljudske nesrece....To bi bilo kukavicki,a ja nijesam kukavica.
Traganje za Bogom je traganje za onim humanim,plemenitim u nama,traganje za Ljubavlju,Pravdom,za onim toplim osjecanjem ljudskosti,sazaljenja i saosjecanja prema drugima,osjecanje neke djetinje cistote i spokoja.
Zar ne mislite da je to vrijedno truda...ako ne bih tome stremio smatrao bih sebe nizim od beslovesne zivotinje koja zivi po instiktima zadovoljavajuci se da napuni svoj zeludac.
Oprostite zbog opsirnosti,znam da sam ipak premalo rekao.
Samo cu jos citirati misao iz jedne nase stare serije:"Sine Tale magare moje malo...prvo se pomiri sa sobom,pa ces se pomiriti i sa Bogom i sa ljudima". _________________ Pjesnik bez Gospoda je kao pjevac bez sluha. |
|
Nazad na vrh |
|
|
|
|
Ne moete pisati nove teme u ovom forumu Ne moete odgovarati na teme u ovom forumu Ne moete menjati vae poruke u ovom forumu Ne moete brisati vae poruke u ovom forumu Ne moete glasati u ovom forumu
|
|