Tреботин,  Жабаре
и М. Врбница

Vuk Karadžić
 
 
PRIKAZI
Toplica Pavlović
Toplica Pavlović,
predsednik dramske sekcije

Srboljub Pavlović
i Dragan Ivić u predstavi
Brisani put, Milice Novković


Izvaredna saradnja sa
Kulturnim centrom Brus

DRAMSKA SEKCIJA
Smrtonosna motoristika
Dramski amaterizam u MZ Trebotin, Žabare i M. Vrbnica datira jos iz 1936. godine, kada je tadašnji seoski ušitelj sa meštanima pripremio pozorišnu predstavu " Voda sa planine ".

Kasnije su mladi ovoga kraja okupljeni u svoje organizacije sami pripremali pozorišne predstave i razne skečeve, koje su izvodili u prostorijama tadašnje škole i na prigodnim mestima u prirodi. I tako je bilo sve do 1952. godine kad je izgradjen Zadružni dom u Trebotinu. Pored toga što je taj dom korišćen za otkup poljoprivrednih proizvoda i za održavanje zborova gradjana on je korišćen povremeno i za održavanje kulturnih aktivnosti.

Osnivanjem Doma kulture 1973. godine stvoreni su uslovi za kontunirano organizovanje kulturniih aktivnosti.Tako je iste godine pripremljena predstava *Sam medju borovima*, u kojoj su učestvovali omladinci nastavnici i učenici Osnovne škole. Od 1975 godine Mesna zajednica primila je u stalni radni odnos radnike koji su radili na organizaciji kulturnih aktivnosti, što je pored ostalog doprinelo da i dramski amaterizam bude podignut na viši nivo.

Od tog vremena pripremljeno je preko 50 pozorišnih predstava i scenskih programa. Od 1997.godine kalendar dogadjaja u oblasti kulture na prostorima Srbije postao je bogatiji za još jednu trajnu manifestaciju - Festival dramskog amaterskog stvaralaštva Rasinskog okruga (FEDRARO). Ove godine, po deseti put festival se održava u maju mesecu, a domaćin je po tradiciji KUD-o *Vuk Karadžić* iz Trebotina, Žabara i Male Vrbnice, a generalni pokrovitelj je SO Kruševac.

Prve godine FEDRARA odnosno 1997-e godine izvedena je predstava *KAMEN ZA POD GLAVU* Milice Novković u reziji Dušana Jovanovića – DUKE. Predstava je osvojila drugo mesto u celosti i najbolju mušku ulogu.

Godine 1998-e izvedena je predstava " PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ " Ljubomira Simovića u režiji Spasoja Ž. Milovanovića. Predstava je osvojila prvo mesto u celosti i više pojedinacnih nagrada.

Naredne 1999-e godine pripremljena je predstava "SOFIJA STAVRIĆ ILI SMRT " autora Spasoja Ž. Milovanovića koji je bio i redirelj. I ova je predstava osvojila prvo mesto i brojne pojedinačne nagrade.

2000-e godine spremljena je predstava " RAZVOJNI PUT BORE ŠNAJDERA " Aleksandra Ace Popovića, u režiji Dragana Marinkovića.

Pete godine od osnivanja FEDRARA 2001-e izvedena je predstava *SMRTONOSNA MOTORISTIKA *  Aleksandra Ace Popovića u režiji Dragana Marinkovića.

Za FEDRARO 2002-e godine pripremljena je predstava " LJUBAVNO PISMO " Zlatana Fazlagića i Zorana Bačića u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Godine 2003-e uradjena je predstava " JURIŠ U BUDUĆNOST " Aleksandra Ace Popovića u režiji Dragana Marinkovića.

Godine 2004-e uradjena je predstava " BELA KAFA " Aleksandra Ace Popovića u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Godine 2005-e izvedena je predstava " SUMNJIVO LICE " Branislava Nušića, koju je po prvi put režirao član KUD- a *Vuk Karadžić* Dejan Šljivić.

2006. godine uradjena je predstava *IDEM U LOV* Žorža Fejdoa u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.